Инфекциите на пикочните пътища са не само чести, но и са склонни да се повтарят. Около 10% от жените развиват повтарящ се цистит, проблем, който се увеличава с възрастта.

 

Има нарастваща резистентност към антибиотици и лекарствата за все по-малко ефективни, поради което се проучват нови терапии.


 

Изследователи от Медицинския факултет в Байлор откриха нова стратегия за лечение на цистит, която може да бъде много по-ефективна от настоящите антибиотични лечения. Резултатите от изследването са публикувани в Cells Reports.

 

Най-ефективните лечения срещу инфекцията са открити въз основа на изследване на механизмите, които я причиняват. 

 

Повече от 85% от инфекциите на пикочните пътища са причинени от бактерията E. coli.

 

Тази бактерия може да се придържа към повърхността на уротелиалните клетки -  епителни клетки, които покриват вътрешността на пикочния мехур, .

 

След като се прикрепят към повърхността на пикочния мехур, те могат да влязат в уротелиалнитеите клетки, където се възпроизвеждат и причиняват инфекция.

 

Проучване е установило как тези клетки се борят с инвазията и пролиферацията на бактериите E. coli, като същевременно запазват своята цялост, което е от съществено значение за правилното функциониране на пикочния мехур.

 

Как тялото се бори с инфекцията?

За да разберат как точно възниква инфекцията на урогениталните пътища, учените са работили с лабораторно отгледани уротелиални клетки.

 

Те открили, че в първите часове след инфекцията, уротелиалнитените клетки, които покриват пикочния мехур, се борят, като произвеждат високоактивни съединения, които убиват бактериите E. coli.

 

 

Тези антибактериални съединения са много силни и ако инфекцията продължава, те могат да увредят и уротелиалнитените клетки, което би било нарушило функциите на пикочния мехур.

 

 

Изследователите са открили, че с натрупването на тези антибактериални вещества се произвеждат протеини, които предпазват пикочния мехур от възпаление.

 

Изследователският екип отбелязва, че в тази успешна борба срещу инфекцията на уринарните пътища се стартира много ефективна каскада, която, от една страна, убива бактериите, а от друга, активира гени, които произвеждат защитни протеини, които от своя страна предотвратяват възпалението на пикочния мехур.

 

И като избягват възпалението, те също така предотвратяват продължаването на инфекцията. Напълно здравият пикочен мехур се бори по-добре с инвазията на E. coli.

 

Тези координирани събития убиват E. coli и запазват целостта на клетките, атакувани от бактерии, отбелязват изследователите.

 

Разбирането на процеса, който следва при инфекция с E. coli, разкри на изследователите възможна нова стратегия за борба с цистит. Те смятат, че разработването на лекарства, които активират тези противовъзпалителни протеини, може да бъде от значение при инфекции на пикочните пътища.

 

Одобрените от FDA лекарства от този тип вече съществуват и се използват за смекчаване на възпалителния отговор при заболявания като множествена склероза.

 

Учените са тествали лекарството върху лабораторни модели и са установили, че се намаляват негативните влияния, която бактериите причиняват на клетките на пикочния мехур.

 

Няма съмнение, че това може да бъде потенциално лечение на инфекции на пикочните пътища, което трябва да бъде проучено.

 

Жените с повтарящи се уринарни инфекции страдат от хронично възпаление, което уврежда лигавицата на пикочния мехур и прави инфекцията хронична.

 

Продължителното лечение с антибиотици крие голям риск, защото уврежда микробиома на пикочния мехур и насърчава развитието на резистентни към антибиотици бактерии, което води до порочен кръг, от който е трудно да се излезе.

 

Изследователите са наясно, че са необходими повече изследвания за разработването на нови лекарства, но са доволни от откритието си, защото се открива потенциал в терапията без антибиотици, способна да задържа инфекцията на уринарния тракт и да намали възпалението.

 

Източници:

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)01323-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124721013231%3Fshowall%3Dtrue

www.sabervivirtv.com