Знаете ли, че бактериите в телата ни превъзхождат броя на собствените ни клетки 10 пъти? По-голямата част от тези бактерии се намират в червата.
 
Пробиотиците са живи бактерии или дрожди, които населяват храносмилателния тракт и подпомагат пълноценното усвояване на хранителните вещества.
 
Освен това „добрите“ чревни бактерии са отговорни за: продукцията на витамин B12 и К2, синтезират ензими, които не позволяват прекомерното развиване на „лошите“ бактерии, имат имуномодулиращ ефект.
 
В резултат на външни влияния – прием на антибиотици, непълноценна диета и др. може да настъпи дисбаланс. Нормалното съотношение между „добрите“ и „лошите“ бактерии е нарушено. Това може да причини диария, и други стомашни неразположения.
 
При такива състояния се налага допълнителен прием на „добри“ бактерии – пробиотици. Можем да си ги набавим от млечни продукти или под формата на хранителни добавки – капсули, сашета, таблетки за дъвчена и т.н.
 
Пробиотици за лечение на диария. Проучвания показват, че приемът на пробиотик по време и след антибиотично лечение намалява риска от последваща диария с до 42%. В друго изследване се твърди,че приемът на пробиотик намалява продължителността на инфекциозната диария с до 25 часа. За особено ефективни при инфекциозните диарии се смятат дрождите – Saccharomyces boulardii.
 
Едноседмичен курс с пробиотик преди пътуване намалява риска както от диария, така и от запек.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Повече от 40 заболявания са свързани с бактериален дисбаланс, включително депресия и тревожност. Заключение от 15 проучвания, проведени в щатите показва, че приемът на щамове Bifidobacterium и Lactobacillus за 2 месеца подобрява симптомите на депресия.
 
Твърди се, че редовният прием на пробиотици благоприятства сърдечносъдовата система. Някои щамове, произвеждащи млечна киселина могат да намалят нивата на холестерол.
 
Правят се проучвания при пациенти с атопичен дерматит и екземи. Някои пробиотични щамове могат да намалят симптомите на зачервяване и дразнене на кожата. Приемът на пробиотици по време на бременност намалява риска от атопия при новородените с до 83%.
 
Някои пробиотици оказват благоприятно влияние при заболявания като гастрит, симптом на раздразненото черво.