Колонизацията на чревния тракт с различни микроорганизми започва още с раждането. Около 3-годишна възраст чревната микрофлора достига своя относително постоянен състав, който наподобява до голяма степен този при възрастните, тъй като остава сравнително стабилен във времето. Въпреки относителното равновесие в състава на микрофлората, тя може да варира в голяма степен при всеки човек.


Промените в състава на чревната флора играе роля в патогенезата на редица психични заболявания и разстройства -  обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност, анорексия, заболявания от аутистичния спектър, синдром на хиперактивност и други.


Данните показват, че симптоми от страна на стомашно-чревния тракт като коремна болка, повишено газообразуване, диария, запек и други се откриват като коморбидност от 20 до 70% от децата с аутизъм. В тази връзка се включва и механизмът на „пропускливите черва”  при пациенти с разстройство от аутистичния спектър и техните роднини се установява по-голяма честота на повеишена пропускливост на червата.NEWS_MORE_BOX


Повишената чревна пропускливост води до повишен приток на антигени от стомашно-чревния тракт. В отговор се синтезират клетки на имунната система, някои цитокини, които са асоциирани с аутизма и циркулиращи в системното кръвообращение, преминавайки и през кръвно-мозъчната бариера.


Чревната микрофлора при деца с аутизъм е по-малко разнообразна и проявява по-ниски нива на бактерии от род Bifidobacterium, паралелно с по-високи нива на бактерии от род Clostridium, Bacteroides и други. Бактериите от род Clostridium имат потенциал в производството на невротоксини, които упражняват системни ефекти върху организма. Редуциране количеството на тези бактерии след антибиотично лечение води до кратковременно подобрение при деца с разстройства от аутистичния спектър.


Децата родени с цезарово сечение са изложени на по-висок риск от развитие на заболявания от аутистичния спектър, за разлика от бебета родени по естетствен път.