Ново клинично проучване на Линшьопингския университет в Швеция сочи, че употребата на пробиотици, съдържащи млечнокисели бактерии, помага на преждевременно родените бебета срещу тежки възпалителни болести на червата.

 

Има случаи, в които новородените тежат по-малко от килограм, което ги прави изключително чувствителни на много фактори на средата.


 

В днешно време голяма част от преждевременно родените оцеляват и достигат нормално развитие, но все пак 1 на 4 при най-рано родените загиват.

 

Често причината е тежко възпаление на червата, наречено некротизиращ ентероколит. То се характеризира със загуба на части от чревната тъкан. При 1 на всички 3 заболели бебета се стига до смърт, но дори и в случаите на справяне с болестта, често има усложнения като синдром на късото черво и увреждания в развитието на нервната система.

 

Бактериалната флора на по-рано родените се различава от нормалната. Във връзка с това екипът изследва употребата на пробиотици и резултатите показват, че млечнокиселата бактерия Lactobacillus Reuteri намалява риска от некротизиращ ентероколит, но механизмът е неясен.

 

В изследването са анализирани 132 преждевременно родени, между 23 и 28 г.с., бебета. Това са случаи на 17 до 12 седмици по-ранно раждане, при които децата са под килограм при раждането.

 

На случаен принцип се избира дали бебето да получава капки с пробиотик или плацебо. Изследвани са ефектите на млечнокиселата бактерия върху чревната флора.

 

Забелязва се промяна в композицията на чревната флора през първия месец на употреба на пробиотика.

 

През първата седмица, бактерии от родове Staphylococcus и Klebsiella са по-чести при получаващите плацебо. И двата рода могат да причинят заболявания.

 

Особено Klebsiella са изключително способни да причинят възпаление и се асоциират с некротизиращия ентероколит и сепсис.

 

Изследването не дава конкретни заключения, дали пробиотичната терапия със сигурност променя риска от тези състояния и е нужно допълнително изследване.

 

Знае се, че млечнокиселата бактерия оцелява в стомашно-чревния тракт, въпреки употребата на големи количества антибиотици при преждевременно родените бебета. Една от хипотезите за механизма на благоприятните ефекти е увеличаването на разнообразието на флората в червата.

 

Употребата на пробиотици в неонаталната практика напоследък е все по-честа.

 

Публикацията е направена в Cell Reports Medicine

 

Източници:

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(21)00017-3?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379121000173%3Fshowall%3Dtrue