Недостигът на витамин В12 е често срещан. Дневните потребности от него за възрастен възлизат на 2,4 микрограма според факултета по медицина на Харвардския университет.


Недостигът на витамин В12 се дължи основно на 2 причини: бедна диета или малабсорбция, което трябва да е съпроводено с някои признаци. Дефицит на витамина се наблюдава при хранителен режим, в който липсват или се съдържат малко продукти от животински произход.


Наличието на анемия може да се дължи на липса на витамин В12 в менюто. Обикновено при този вид анемия се изпитва и главоболие. Други признаци са анемия, умора, задух, замаяност, ускорен пулс.Корекцията на състоянието може да се постигне лесно – чрез достатъчен прием на витамн В12, независимо дали това се планира чрез специализиран хранителен режим и подходящи продукти, чрез прием на хранителни добавки, назначени от специалист или друга форма на неговия прием. 


Признак за дефицит на витамин В12 може да бъде и изтръпването на ръцете, краката. Възможно е да се появят затруднения при ходенете – залитане, проблеми с баланса, както и да има промени в състоянието на езика. Той може да е подут или да се прояви склонност към възпалението му.


Кръвният тест може да покаже дефицита на витамин В12 и ранното му откриване е от значение за предотвратяване на последващи здравословни проблеми като неврологични нарушения и кръвни заболявания.


При малабсорбция на витамин В12 има вероятност да е наличен атрофичен гастрит. При него секрецията на солна киселина в стомаха, което е и причината за намаленото усвояване на витамин В12.


Освен това ниските нива на солна киселина могат да повлияят на състава на чревната микрофлора и настъпи растеж на тези бактериите, които използват витамина. 


При атрофичен гастрит усвояването на витамин В12 от хранато може да е проблем, но той е разрешим. Състоянието налага и позволява абсорбцията на синтетична формула на витамин В12, в комбинация с професионално изготвен хранителен режим и други добавки.