От началото на пандемията от COVID-19 бяха положени много усилия, за да се разбере как се разпространява коронавируса SARS-CoV-2. Предаването по въздушно-капков път и контакт със замърсени повърхности се счита за преобладаващо.

 

Редица проучвания показаха, че вирусът присъства в кръвта, урината, изпражненията и сълзите, но не и в спермата. В повечето изследвания досега е установено, че вирусът присъства рядко във вагиналния секрет на заразени с ковид-19 жени.


 

Авторите на ново проучване, публикувано в Journal of Clinical Medicine, също стигат до извода, че наличието на вируса във влагалището е голяма рядкост. Проучването има за цел да отговори на въпроса доколко коронавирусът може да присъства и да се репликира в женския репродуктивен тракт, включително матката, тъй като това може да повлияе на менструалния цикъл и развитието на ембриона след зачеване.

 

Проучването е проведено в Израел с участието на 51 жени, от които една трета са бременни към момента на провеждането му, а почти 90% са били хоспитализирани заради коронавируса.

 

Средната възраст на жените, които не са бременни, е 50, спрямо 30 години за бременната група. Наличието на хронично заболяване е съответно 51% спрямо 19%. Жените, които не са бременни, имат по-висок брой левкоцити и неутрофили, а бременните имат по-висок процент на хоспитализация.

 

От 16-те жени, които са се заразили с COVID-19 по време на бременността, 13 са родили през периода на изследването, от които близо половината чрез цезарово сечение. Нито едно от бебетата не е било положително за вируса през първите 24 часа от живота си и не се е нуждаело от специализирани грижи.

 

Само една от изследваните жени е дала положителен резултат за коронавирус в две отделни проби от вагинален секрет, изследвани по два различни метода. Тя е на възраст 60 години и има множество съпътстващи заболявания, отстранена матка (хистеректомия). Жената е приемала имуносупресивни лекарства, заедно със заместваща терапия на хормони на щитовидната жлеза.

 

Учените, провели изследването, стигат до извода, че генната положителност за вируса в пробите от вагинален секрет е много ниска в сравнение с назофарингеалните проби.

 

Повечето проучвания досега не успяват да открият вируса във вагиналния секрет на заразени с COVID-19 жени на възраст над 50 години, въпреки че са прекарали тежко заболяването. Същото се отнася и за бременните жени с лек COVID-19.

 

Изследователите допускат, че е възможно вирусната иРНК, открита във вагиналния секрет на преболедували COVID-19 жени, да се дължи или на фекално замърсяване, или на инфекция, разпространяваща се от червата в репродуктивния тракт. Това, че нито едно от новородените не е било положително за вирусна РНК, изключва вертикалното предаване на вируса. Необходими са обаче допълнителни изследвания, използващи едновременно вземане на проби от кръв, урина и изпражнения, за да се разберат рисковите фактори за вагиналната колонизация с този вирус.

 

Източници:

JCM | Free Full-Text | Evaluation of SARS-CoV-2 in the Vaginal Secretions of Women with COVID-19: A Prospective Study (mdpi.com)