Може ли да имаме по-бърз, сигурен и лесен достъп до медицинските специалисти, от които се нуждаем? Възможно ли е да получим консултация от джипито, без да ни се налага да чакаме на опашка пред кабинета му? Отговор на тези въпроси дава екипът на иновативна интернет платформа, която има за цел да скъси дистанцията между лекари и пациенти. 

 

Сайтът MedicHome.com e мястото, което свързва пациентите с медицинските специалисти. От 25 януари той разполага с приложение за IOS и Android, което е свалено над 5 000 пъти.


 

„Опашките пред лекарските кабинети са основната причина за създаването на приложението. Другата е стресът, който изпитват както лекарите, така и пациентите по време на напрегнатия ден“. Това обясни Филип Беърфус, изпълнителен директор на проекта, който представи официално новата платформа в София. Той бе категоричен, че тя ще е достъпна както за хора с по-големи възможности, така и за онези, които са с по-ограничен бюджет. 

 

До момента над 1 000 души са използвали чата на приложението (първото запитване е безплатно), за да получат медицинска консултация. „Около 50% от въпросите са за хронични заболявания, 5%  за грипа този сезон и различни видове инфекции, 10% са свързани с педиатрия и детски болести...“, каза Илонка Миткова-Чернас. Тя изтъкна, че освен с чат за пациентите, скоро приложението ще разполага с видеоконферентна връзка и възможност за записване на домашни посещения на лекари. Докато тече тестовият период на приложението, неговите услуги са безплатни. 

 

Източник: MedicHome

 

“Искахме технологиите да помогнат на лекарите, но те никога няма да ги заменят. Платформата може само да го защити и да запази личните данни на потребителите неприкосновени“, каза още Филип Беърфус. 

NEWS_MORE_BOX


Основната цел на екипа на сайта е по-добра комуникация между лекари и пациенти на достъпна цена. За момента над 220 медици от различни краища на страната отговарят на въпросите на хората между 9 и 17 часа. Една консултация ще струва до 5 лв., а за другите услуги ще бъдат създадени специални пакети и абонаменти, които да удволетворяват нуждите на всеки един потребител. 

 

„Провинцията е обезлюдена от медицински специалисти. Приложението e глътка свеж въздух в момент, в който здравната ни система върви все по-надолу“, коментира д-р Георги Кънчовски, който е медицински консултант към платформата, която продължава да набира лекари от различни специалности, които искат да имат още един начин за връзка със своите настоящи и бъдещи пациенти. "Има много ползи за лекарите от участието им. Времето е пари. Изчислили сме, че при нас един лекар може да направи 15 консултации за 1 час, като има 15 минути почивка. Колкото повече пациенти, толкова повече финансови възможности за тях", поясни Филип Беърфус.