Постоперативното приложение на атропин при пациенти с глаукома не се препоръчва. Това твърдение е подкрепено от изследване на интернационален екип от учени.

 

Водещият автор на изследването е д-р Панайотис Ласпас, който е част от Катедрата по офталмология към Университетския медицински център на Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия.


 

По определение глаукомата представлява група от невродегенеративни заболявания с характерни промени в зрителния нерв, водещи до нарушения в зрителната острота. Най-често се наблюдава повишено вътреочно налягане.

 

Заболяването обикновено се открива случайно по време на рутинен преглед. Ранното поставяне на диагнозата е от голямо значение, тъй като настъпилите нарушения, в резултат на заболяването са необратими.

 

При някои пациенти, които не се повлияват от консервативното лечение на заболяването, се налага провеждането на хирургична интервенция.

 

Оперативните намеси при глаукома не могат да подобрят зрителната острота на пациента, но могат да запазят състоянието и съответно неговото оставащо зрение.

 

Най-често извършваната операция при глаукома се нарича трабекулотомия. В хода на тази интервенция офталмологът създава фистула, която позволява на вътреочната течност да се оттича от предната камера в субконкюнктивалното пространство.

 

Атропинът притежава циклоплегични и мидриатични свойства, последните от които могат да причинят множество странични ефекти, засягащи зрителната система на човека, включително нарушения в акомодацията, замъглено зрение, поява на ореоли и чувствителност към светлина.

 

В проведеното изследване са включени 40 участници, които преминават през стандартна трабекулотомия.

 

След това пациентите са разпределени на случаен принцип в 2 групи от по 20 души във всяка. На едната група са предписани капки атропин след операцията, докато другите не са прилагали такъв вид медикамент.

 

По време на своя постоперативен период те попълват въпросник относно тяхното общо състояние и най-вече за тяхното зрение.

 

При анализ на събраната информация, учените стигат до извода, че пациентите, които получават капки за очи с атропин, описват по-голямо и по-дълготрайно понижаване в качеството на зрението в сравнение с тези, които не прилагат подобен медикамент постоперативно.

 

Трабекулектомията е интервенция, която често може да доведе до преходно намаляване на зрителната острота. Според изследването това понижение е по-голямо и по-сериозно по тежест и продължителност сред пациентите, които прилагат атропинови капки следоперативно.

 

Референции:

https://www.ophthalmologytimes.com/view/study-atropine-drops-after-glaucoma-surgery-may-impair-vision-prolong-rehabilitation

https://www.mdpi.com/2077-0383/12/3/763