В днешно време има море от информация и рекламни кампании, които подкрепят приема на хранителни добавки, които осигуряват необходимите за организма витамини и минерали. Наред с решението да приемате хранителни добавки е редно да направите консултация с лекаря или фармацевта си относно витамините, които искате да приемате. Неправилният прием на хранителни добавки може да бъде толкова опасен, колкото и приемът на други лекарства.

 

Мастноразтворимите витамини (А, D, E и K) кумулират и могат да предизвикат токсичност. Някои минерали пък от своя страна могат да причинят мускулни болки, дори сърдечни проблеми.Но защо приемът на мултивитамини е толкова масово явление? Отговорът може би се крие в това, че голяма част от хората смятат диетата си за непълноценна и неспособна да осигури необходимите им витамини и минерали. При други добавките са предписани от лекар, за да се предотврати дадено заболяване или в резултат на съществуващо такова.

 

Според американската агенция по храните приемът на добавки е прием на продукти през устата, които съдържат нутриенти с цел да допълнят диетата. Съставките на хранителните добавки могат да са витамини, минерали, растителни екстракти, аминокиселини, ензими и екстракти. Хранителните добавки могат да са под формата на таблетки, капсули, сиропи или прахове.

 

Под каква регулация са хранителните добави? По закон хранителните добавки се категоризират като храни, а не като лекарства. Което означава, че контролът над хранителните добавки е много по-малък в сравнение с контрола при лекарствата. Неотдавна този въпрос беше повдигнат пред FDA (Американската агенция за храни и лекарства). В резултат на това те започнаха да преразглеждат регулацията на храните, за да се осигури по-добро качество за крайния потребител. Но все още няма официални промени.

 

Като информиран потребител вие трябва да знаете:

  • Хранителните добавки нямат нужда от разрешителни както при лекарствата, за да бъдат на пазара;
  • Единствено фирмите производители на хранителните добавки отговарят за тяхното качество. Регулаторните органи (FDA в САЩ, EMA в Европейския съюз, ИАЛ в България) не проверяват хранителните добавки;
  • Фирмите производители не са длъжни да представят пред регулаторните органи доказателства за това, че хранителните добавки са безопасни и ефективни.