Организмът ни има нужда от слънчева светлина, за да произвежда определени количества витамин D. Може ли употребата на слънцезащитни продукти да доведе на дефицит на витамин D?
 
Витамин D играе важна роля в рeгулацията на нивата на калий и фосфор в кръвта, както и в имунната система и костното здраве. При недостига му се развиват множество нарушения, като най-познатите са рахит и остеомелация. Рахитът може да предизвика костни деформации и забавяне на растежа и засяга предимно деца и подрастващи, докато остеомелацията засяга предимно възрастни и предизвиква деминерализация на костите, извиване на гръбначния стълб, изкривяване на краката и мускулна слабост. Остеомелацията е пряко свързана с остеопорозата.
 
Подробно изследване, публикувано в журнала на Американската дерматологична академия разкрива, че слънцезащитните продукти действително намалят количеството витамин D, произведено от кожата. Това ограничение, обаче, е съвсем минимално и ефекта му върху общия витаминен баланс е пренебрежително малък и не се отразява на здравето.
 
Хората с по-бяла кожа се нуждаят от максимум 30 минути незащитено излагане на слънце всеки ден, за да се набави необходимата от слънцето енергия за синтез на витамин D. При хора с по-тъмна кожа този период е между един и два часа, в зависимост от степента на кожна пигментация – колкото по-тъмна е кожата, толкова по-дълго време и е необходимо.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Специалистите препоръчват да не се разчита само на слънчевата светлина за набавяне на витамин D – той трябва да се осигурява в достатъчни количества от приеманата храна. 
 
Храни, богати на витамин D, са сьомга, сардини, черен дроб, мляко, яйца, гъби.
 
Макар и да е рядко срещана, токсичността от свръхконсумиране на витамин D може да бъде животозастрашаваща, ето защо не се препоръчва прием на витамина без лекарски контрол.
 
Първоначалните симптоми на хипервитаминоза D са анорексия, прилошаване и повръщане, следвани от полиурия, отпадналост, безсъние, нервни изблици и бъбречна недостатъчност. Кисти по уринарния тракт, азотемия и калцифициране на бъбреците са най-тежките последици и се срещат нерядко.
 
Учените обясняват, че синтезът на витамин D от слънчевата светлина не може да причини хипервитаминоза D. Въпреки това обаче не бива да се лишаваме от своя половин час на слънце, дори той да е разкъсан във времето.