Проведени са проучвания, които показват, че хоспитализациите през уикенда или през празниците са по-рискови за пациентите заради фактори като лекарска грешка, липса на персонал, умора и т.н. 

 

Водени са статистики на изписванията през различните периоди на годината. Изписаните пациенти по време на дълги празници е много по-вероятно да посетят лекар в следващите няколко седмици. 36,6% да посетят лекаря си до седмица и 59,5% да посетят лекаря си до две седмици. За разлика от пациентите изписвани по друго време, които излизат от болницата сравнителни по-здрави и удовлетворени от грижата в болницата.


 

Проучване показва следните данни. 100 000 пациенти преминали през болници по време на Коледно-Новогодишните празници – 26 смъртни случаи, 200 повторни приема след изписването 483 посещения на спешен център след изписване. Наблюдава се ръст на усложненията при изписване през декември.

 

Лекари не крият учудването си от тези резултати. „Нещо различно се случва с тези пациенти“ – казва един от участниците в проучването. „Те са в риск и може би не получават грижите, които би ни се искало да получат.“

 

Много лекари признават за съществуването на този феномен по празниците. Нежеланието на пациентите да бъдат в болничната стая вместо да са в къщи с близките си, а също и промяната в режима на хранене и ограниченията, които се налагат. Това също допринася за неуспешното лечение.

 

Мерките, които се предприемат от болниците е поддържане на възможно най-много дежурни специалисти през празничните дни, осигуряване на празнична обстановка, до колкото е възможно и насърчаване на пациентите да се обръщат към спешна помощ или специалист винаги, когато е необходимо, без значение дали е Коледа, Великден или Нова година. Отлагането на неотложни състояния сериозно застрашават здравето и живота на пациентите.

 

Лекари коментират, че такъв вид проучване би било от голяма полза за подобряване качеството на болничната помощ. По този начин могат да се видят грешките и да се отстранят.