Нови изследвания показват, че при мъже с метастазирал рак на простатата химиотерапия би могла да се назначи по-рано, отколкото се препоръчва обикновено.

 

Това ще позволи по-дълъг и по-качествен живот, надяват се експерти.


 

Обикновено пациентите започват лечението си с активно наблюдение на туморите, след което се назначава хормонална терапия. Химиотерапията се включва само, когато раковите клетки дълго време не се повлияват от хормоналната терапия.

 

Клинично изследване сред 790 мъже с наскоро диагностициран рак на простатата показва, че тези, при които химиотерапията е започнала в по-ранен стадий на заболяването, са живели няколко години повече от тези, при които е бил приложен стандартният тип на лечение.

 

Предварителните разултати тепърва ще бъдат подплатени с още данни от следващи проучвания, но ако първите изводи от експериментите са факт, то клиничната практика ще претърпи сериозни промени.

NEWS_MORE_BOX

 

Изследователите се фокусират върху определена група пациенти, при които раковите клетки са се разпространили извън простатата, тъй като тогава лечението е доста по-трудно.

 

Според учените голямо предизвикателство за лекарите ще бъде убеждаването на болните да започнат с химиотерапия веднага, щом чуят диагнозата си.

 

Ракът на простатата е третата по честота причина за смърт от рак при мъжете от всички възрасти и на водещо място сред мъжете над 75 години. Под 40-годишна възраст той се среща по-рядко.

 

Желателно е всеки мъж на възраст над 50 години да провежда ежегоден преглед при уролог.

 

При пациенти с доказано заболяване задължително се правят и изследвания за определяне стадия на заболяването, след което те се представят на комисия от медицински онколози, които да определят индивидуално лечебния план.

 

Основните рискови фактори за поява на рак на простатата са напредналата възраст, фамилната обремененост и нездравословният начин на живот.