Прекомерната употребата на пробиотици води до значително натрупване на бактерии в тънките черва, в резултат на което са били отчетени подуване на корема, поради натрупване на излишни газове, а паралелно с това „замъгляване“ (затрудняване) на нормалната мозъчна дейност.


В проучването са участвали 30 души, от които 22 са били с оплаквания от чувство за обърканост и трудност при опит за запазване на концентрация. При задълбочено търсене изследователите установяват натрупването на D-lactic acid (изомер на млечната киселина) като резултат на ферментацията на съединения на захарта, под действието на бактерии от род Lactobacillus.


Посоченият изомер на млечната киселина има токсично въздействие върху нервните клетки. При някои пациенти се установява 2-3 пъти по-високи нива на изомера в кръвта от референтните нива. При тях е налице затруднения в дейността на мозъка, които траят от 30 минути до часове след нахранване.Доктор Сатиш Рао (Satish S.C. Rao) от медицинския колеж в Джорджия съобщава, че за първи път се открива и обяснява връзката между пробиотичната употреба, бактериалния свръхрастеж, натрупването на високи количества от изомера на млечната киселина и затруднения в мозъчната активност.


Изследователите съветват да бъдем предпазливи и да не се прилагат пробиотици в ексцесивни количества, тъй като макар и полезни в много случаи прекаляването може да доведе нежелани реакции.


NEWS_MORE_BOX


При пациентите с по-високи количества от изомера на млечната киселина са налице и по-изразени симптоми на мозъчно „замъгляване“. Прекратяване на приема им води до преустановяване на симптомите.


Към симптомите от страна на стомашно-чревния тракт са били отчетени още наличие на по-често оригване, както и болки в областта на корема.


Употребата на пробиотици може да окаже негативен ефект при пациенти с проблеми с перисталтиката, както и при тези на терапия с инхибитори на протонната помпа. Последните водят до намалени количества на солна киселина, която се отделя от стомашните клетки, а тя от своя страна има отношение към потискане на ексцесивното размножаване на бактериалните колонии.


Според д-р Рао подходяща е консумацията на кисело мляко, кисело зеле, кефир, които се смятат за безопасни, поради съдържанието на неголеми количества бактерии.