Прекомерната употреба на мултивитаминни добавки може би не само не подобрява общото състояние на организма, а напротив - повишава риска за развитие за бързо напредващ рак на простатната жлеза.

В период от петгодишно проучване било установено, че от 10 241 мъже, развили рак на простатата, близо 1/5 от тях приемали редовно витамини. При това седмичният прием на добавките възлизал на повече от 7 пъти на седмица – число, което според редица учени надвишава допустимите норми за организма. Най-голяма корелация между риска от рак на простатата и приема на витамини е наблюдаван когато се касае за съставки като селен, бета-каротен и цинкови добавки.

Все още специалистите не са установили пряката връзка между екстремния прием на мултивитамини и рака на простатата. При голям процент от мъжете, развили това заболяване, има фамилна предразположеност, което кара част от учените да смятат, че посочените съставки може би не играят роля за развитието на канцерогенезата, а по-скоро са случайно съвпадение.

Предстоят нови изследвания и проучвания.