Мъжете, които ежедневно приемат хранителни добавки с витамин С, удвояват риска от образуване на бъбречни камъни, показва проучване на шведски учени. Според тях нарастването на случаите може да се дължи на разпаден продукт, получаван в хода на метаболизирането на аскорбиновата киселина.

 

Според Лаура Томас, изследовател в Каролинския институт в Стокхолм, връзката между витамин С и бъбречните камъни е подозирана отдавна. Това е така, защото част от приетия витамин С се окислява до оксалат – една от главните съставки на бъбречните камъни.


 

Проучването е мащабно – 22 000 души са били проследявани в продължение на 11 години.

 

Повечето хранителни добавки, регистрирани в Европейския съюз, включително и България, съдържат между 500 и 1000 милиграма витамин С в еднократната доза. За сравнение, една чаша прясно изстискан портокалов сок съдържа около 120 милиграма.

NEWS_MORE_BOX

 

3,4% от доброволците, заявили, че редовно употребяват добавки с витамин С, развиват бъбречни камъни по време на проучването, в сравнение с 1,8% от участниците в контролната група, които не приемат допълнително витамин С. Според изследователите, предвид факта, че няма категорични доказателства за ползите от прием на витамин С в много големи количества, би било добре практиката да бъде подложена на цялостна преоценка. Това, разбира се, не предполага спиране на приема му под формата на плодове и зеленчуци, защото той е жизненоважно вещество. Недостигът му предизвиква заболяването скорбут, което може да бъде фатално, ако в организма не се внесе витамин С навреме. Това, което трябва да се преосмисли, обаче, е дали е уместно да се приемат допълнителни 500 – 1000 милиграма на ден.

 

Изследването е публикувано в Journal of Internal Medicine