Атриалната фибрилация, известна още като предсърдно мъждене, е най-честият тип абнормен сърдечен ритъм. Какво означава това?

 

При хора с нормален пулс, около 60 удара в минута, четирите камери на сърцето работят по стабилен, ритмичен начин. При пациентите с предсърдно мъждене електрическите сигнали на сърцето са дезорганизирани. 


 

Това кара горните две камери на сърцето (предсърдията) да треперят, свивайки се по много бърз и неравномерен начин. Често това може да означава, че сърцето бие с повече от 300 удара в минута.

 

Това бързо и неправилно биене на горната камера кара и долната да бие по-бързо от нормалното, също по неравномерен начин. При някои пациенти това може да достигне от 100 до 175 удара в минута (bpm).

 

„Най-добре е предсърдното мъждене да се разглежда като медицинско състояние, а не като заболяване. Колкото по-запознати с него са пациентите, толкова по-добре подготвени са да сътрудничат адекватно на лечението“, твърди кардиологът д-р Хю Калкинс. 

 

Предсърдното мъждене може да бъде опасно състояние, тъй като увеличава риска от инсулт до пет пъти. Повечето инсулти, причинени от предсърдно мъждене, водят до трайна инвалидизация или дори смърт.

 

Около 15 до 20 процента от всички инсулти се дължат на атриалната фибрилация. Подобно на гъба, която не се изстисква напълно, сърцето на човек с предсърдно мъждене не е в състояние напълно да премества кръвта от камера в камера, което повишава риска от съсирване. Възможно е съсирекът да бъде изпомпан до мозъка, причинявайки вид инсулт, наречен емболичен инсулт.

 

Неефективното изпомпване може също да причини друго, но по-рядко срещано състояние, наречено сърдечна недостатъчност. В този случай сърцето бие неефективно, което води до натрупване на кръв в сърцето и натрупване на течност в белите дробове, обяснява д-р Калкинс.

 

Не всички случаи на предсърдно мъждене могат да бъдат предотвратени. Затова в Международната седмица за борба с предсърдното мъжедене - 14-20 ноември, медицинската общност апелира към превенция и профилактика на състоянието.

 

Предприемайки стъпки за избягване на коронарната артериална болест или високото кръвно налягане, човек може да избегне развитието на атриалната фибрилация.

 

Специалистите препоръчват ограничаване на тютюнопушенето, спазване на здравословна за сърцето диета в средиземноморски стил (с високо съдържание на растителни храни, плодове и зеленчуци и ниско съдържание на наситени мазнини), физическа активност и поддържане на здравословно тегло.

 

Референции:

MD, Calkins, Hugh; MD, Blumenthal, Roger. Atrial Fibrillation: Prevention, Treatment and Research. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/atrial-fibrillation-prevention-treatment-and-research