Приемът на витамини от група В или омега-3 мастни киселини не намалява риска от развитие на рак, показва проучване сред повече от 2500 души.

 
Според други изследвания употребата на тези добавки има противораков ефект, особено срещу рак на дебелото черво.
 
Очакваните резултати от настоящето проучване са били да се открие полза от употребата на добавките, казва Валентина Андреева, водещ автор на проучването и изследовател от Парижкия университета. В действителност, при малка група жени се открива дори връзка между приема на рибено масло и по-висок риск от раково заболяване, но причината все още не е ясна, допълва експертът.
 
Участниците са разделени в четири групи: първата приема две таблетки витамин B на ден, втората – две таблетки омега-3 мазнини, третата - и двата вида добавки, четвъртата - плацебо.
 
Витамините са смес от 3 мг витамин В6, 0,02 мг B12 и 0,5 мг фолиева киселина.
 
За период от пет години 174 от участниците развиват рак, регистрират се и 58 случаи с летален изход.
 
Установява се, че хората, употребяващи витамин В, имат същия риск от рак, какъвто и тези, които приемат плацебо.
 
Сред приемащите рибено масло се регистрират 21 случая на рак, в сравнение с 8 случая в плацебо групата.