Консумацията на някой храни през празниците може да увеличи риска от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), предупреждават специалисти.

Рискът от ГЕРБ е по-голям през празниците поради голямото количество храна, което се поема и то за кратък период от време, добавят те.

Гастроезофагеалният рефлукс е болестно състояние, при което се наблюдава преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода

поради нефункционирането на сфинктера, намиращ се между тях.


По този начин може да се увреди лигавицата на хранопровода, което да доведе до нейното възпаление.

Симптомите на ГЕРБ включват киселини в стомаха, регургитация, хрипове, възпалено гърло и кашлица, чувство на парене, евентуално болка зад гръдната кост, гадене, по-рядко повръщане, оригване.


NEWS_MORE_BOX


Гастроезофагеалната рефлуксна болест може да стои в основата на астматични пристъпи, необяснима кашлица, чести възпаления на белите дробове и др., особено при малки деца.


Появата на болестта може да се провокира от различни фактори, с които прекаляваме по празниците, като консумация на кафе, цитрусови напитки, големи количества алкохол, шоколад (както млечен, така и натурален), доматени продукти, мазни и пикантно подправени храни, както и някои медикаменти.

При наличието на някой от симптомите е препоръчителна незабавна консултация с лекар, за да може спокойно да се насладите на празничните гозби.