Антигенните тестове дават възможност за бърз скрининг и установяване на COVID-19 инфекции.

 

Те са значително по-малко инвазивни от PCR тестовете и положителната им страна е, че дават резултат за 15 до 20 минути.


 

Дават ли антигенните тестове достоверни резултати?

Антигенните тестове, извършени в домашни условия, са по-малко надеждни от тестовете, извършени от професионалист и положителният резултат, получен след антигенен самотест, трябва да бъде потвърден чрез PCR тест.

 

Това се отнася значително и за проследяването на случаите на варианта Омикрон.

 

Антигенните тестове за домашна употреба са по-малко чувствителни към варианта Омикрон

 

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е издала становище относно въздействието на Омикрон върху надеждността на антигенните тестове, извършвани в домашни условия.

 

Американският орган, заедно с Националния институт по здравеопазване - NIH, е проучил ефективността на антигенните тестове за откриване на случаи на варианта Омикрон.

 

Добрата новина е, че тестовете са в състояние да проследяват за нови случаи на Омикрон, но с по-малка чувствителност, в сравнение с другите варианти.

 

С други думи, антигенните тестове за домашна употреба са по-склонни да дадат фалшиво отрицателен резултат - тестът е отрицателен, докато е налице инфекция със SARS-CoV-2 с Омикрон, отколкото с Делта.

 

Въпреки отрицателния резултат от антигенния тест, появата на симптоми, типични за инфекция с COVID-19, трябва да предупреждава пациентите да бъдат внимателни и да се извърши друг скрининг тест чрез PCR, за да се потвърди или отхвърли наличието на инфекция.

 

Винаги полезни тестове

Тестовете, които са налични за употреба в домашни условия, са антигенни тестове, тоест те откриват наличието на протеин на SARS-CoV-2 - нуклеокапсид в пробата.

 

От своя страна, PCR тестовете търсят генетичния материал на коронавируса, неговата РНК.

 

При скрининговите техники PCR тестът дава възможност да се проследи и наличието на варианта Омикрон, което е невъзможно само с извършване на антигенен тест.

 

Намаляването на чувствителността на самотестовете не поставя под въпрос употребата им според FDA.

 

Те все още си остават средство за откриване на инфекции със SARS-CoV-2, особено при хора с висок вирусен товар в носа.

 

Основен важен елемент е правилното вземане на проба от назофаринкса, за да може тестът да даде максимално достоверни резултати.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/variant-coronavirus-omicron-autotests-sont-ils-performants-detecter-variant-95817/

https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/sars-cov-2-viral-mutations-impact-covid-19-tests