Повръщането е симптом, срещащ се при редица заболявания на храносмилателната и други системи в организма. По своята същност то представлява рефлексен акт. Предизвиква се при дразнене центъра на повръщането, разполагащ се в продълговатия мозък. В зависимост от причината се различават повръщане от централен и периферен произход:

  • Повръщане от централен произход се проявява най-често при повишено вътречерепно налягане (менингит, тумори, кръвоизливи и травми), при много болестни състояния, свързани с метаболитни нарушения (уремия, диабетна ацидоза), при неприятни миризми и гледки. Възможно е при определени случаи повръщането да се прояви като симптом при дразнене на вестибуларния анализатор („морска болест”).
  • Типичен пример за периферно повръщане е стомашното. Най-честата причина за него е дразненето на стомашната лигавица от храна, при заболявания на стомаха (язва, гастрит) и при жлъчен рефлукс.

 

Ако имате повръщане, обърнете внимание на следните важни особености:


  • Времето, когато се проявява този симптом. Сутрешното повръщане е характерно най-често за бременните жени и хроничните алкохолици.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Наличието на друг симптом като гадене или болка. Гаденето е симптом, които се проявява обикновено преди повръщането при заболяванията на храносмилателния тракт. За разлика от това отсъства, когато повръщането е предизвикано от повишено вътречерепно налягане. При наличие на болка по време на повръщане трябва да бъде установено дали тя се проявява преди започването му. По този начин може да бъде установено дали налице е процес, свързан със стомашно заболяване.
  • Повърнатите материи следва да бъдат внимателно изследвани за техния цвят, мирис, количество и съставки. Всяко едно от тях може да изключи или да даде информация за определен болестен процес.