Използването на определен вид бактерицидни лампи в помещения, в които се намират хора, води до възпаление на ретината и има неблагоприятни ефекти за кожата, твърдят лекари от очния институт Bascom Palmer към Медицинския университет в Маями.


В опита си да дезинфекцират жилищата си срещу коронавирус множество хора, използвали бактерицидни лампи, развили болезнено възпаление на роговицата - фотокератит. Това се дължи на UV-лъчите, обясняват изследователите в Ocular Immunology.


След започването на пандемията броят на пациенти с болезненост, чувствителност на светлина и сърбеж в окото, се повишил, споделя д-р Джес Сенджило пред MedicalXpress. Според него това се дължи на излъчването на UV-лъчи от късовълнов сектор (280-100 nm), които убиват бактериите и вирусите. Увреждащо влияние има и върху човешките структури, но изследователите добавят, че овлажняване и добавяне на превентивна антибиотична терапия, подобрява състоянието на пациентите и обикновено не остават усложнения.UV фотокератит се развива, когато роговицата е изложена продължително на вредни UV-лъчи. Това може да се случи и в по-високите планини, където по-малка част от ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина се абсорбират от атмосферата, а също и покрай отразяващи тела, като водни басейни, сняг и др. Оплакванията започват до няколко часа след излагането на лъчението и включват чувство за парене в очите, чувствителност към светлина и зачервяване на склерите.


За да се избегнат нежеланите ефекти за очите и кожата, при закупуването на ултравиолетови лампи за дома хората трябва да внимават в кой сектор са вълните, които излъчва лампата.


Важно е потребителите да бъдат запознати с вредите на лампите, тъй като в последните месеци, те са широко използвани и на много работни места. При използването на лампи, излъчващи в С-сектора или късовълновия сектор, е желателно в стаята да няма хора.


Д-р Сенджило допълва, че в проучването им не е тестван ефектът на бактерицидните лампи срещу коронавирус. Доказано е, че те са ефективни в убиването на голяма част от бактериите и вирусите, но няма доказан такъв ефект срещу него. Важно е при желание да се използват подобни лампи да се следват указанията на производителя, за да се избегнат увреждащите фактори.