Думата „имунитет” произхожда от латинската „immunis”, която в буквален превод означава „освобождаване от задължения”. Белият дроб притежава голямата лигавична повърхност, която е в постоянен контакт с външната среда. Еволюционно, това е довело до развитието на сложна защитна система, която включва вродени и придобити (специфични) защитни механизми.


Вродените имунни механизми са отговорни основно за механичното почистване на повърхността на дихателните пътища (например подвижни цилии, които придвижват секретите нагоре към трахеята и ларинкса. Специфичната защита от своя страна осигурява т. нар. имунна памет, която при следваща среща с конкретен патоген осигурява много бърза и ефективна защитна реакция.


Имуномодулацията е процес на регулация и съответно промяна на имунния отговор чрез усилване или отслабване на неговата сила. Ако промяната води до усилване на имунната реакция, тя се нарича имуностимулация, а при отслабване на този отговор – имуносупресия.Разграничават се две основни категории имуностимулатори – специфични и неспецифични. Специфични имуностимулатори са тези, които осигуряват антигенна специфичност на имунния отговор (пример за такива са ваксините). За разлика от тях неспецифичните имуностимулатори, които усилват имунния отговор към други антигени или повишават отделянето на компоненти на имунната система без антигенна специфичност.


Към неспецифичните имуностимулатори принадлежат няколко групи – бактериални лизати, растителни комбинации, хранителни добавки и някои синтетични препарати.


Бактериалните лизати включват най-честите причинители на инфекции на горните дихателни пътища – Haemophilus influenza (тип b); Streptococcus pneumoniae; Klebsiella pneumoniae; Staphylococcus aureus; Streptococcus pyogenes и други.


Приемът на перорални бактериални лизати променя както системния, така и локалния имунен отговор. Чрез пероралния си начин на приложение бактериалните имуномодулатори се абсорбират в чревната лигавица, паралелно с това стимулират асоциираната с червата лимфна тъкан, а като следствие от това се генерира имунен отговор в мукозната тъкан на други органи, включително и тази на белите дробове. Процесът наподобява верижна реакция.


Налице е ефект върху някои хронични неспецифични белодробни заболявания. Същевременно се намалява продължителността на антибиотичното лечение, болничния престой и заболеваемостта от повтарящи се инфекции на горните и долните дихателни пътища както при деца така и при възрастни. До момента не се съобщават странични ефекти от лечението с бактериални лизати.


В повечето случаи острите инфекции на дихателните пътища са от вирусен произход и не е напълно изяснено дали бактериалните имуностимулатори осигуряват протективен ефект срещу вируси.

 

Същевременно с това липсата на противовирусни препарати срещу голяма част от баналните вирусни инфекции, които могат да засегнат респираторния тракт, прави необходимо използването на имуностимулатори, подпомагащи имунната система в борбата с тях. Освен това антибиотичната терапия не е ефективна в тези случаи. Добра алтернатива са различните видове фитотерапевтици.


Използват се различни комбинации от билки – ехинацея, туя, бяла ружа, котешки нокът. Паралелно с това могат да се прилагат и етерични масла, които се получават чрез парна дестилация на различни части от растения. С изключително силен антимикробен ефект се отличава етеричното масло от чаено дърво, което може да се прилага за инхалации, масаци, вани, като аромамедальони, гаргара и други.


Пробиотиците, както и витамините (особено витамин С, който е с изразена антиоксидантна активност) са от изключителна важност. Витамините от групата В също се препоръчват в големи количества при начални симптоми на инфекция. Антиоксидантът N-ацетил цистеин потиска предизвиканото от грипния вирус производство на провъзпалителни молекули в белодробни епителни клетки, инфектирани с вируса.


Имуномодулиращата терапия се използва широко в съвременната медицина – за лечение на инфекциозни и хронични възпалителни заболявания, включително и автоимунни процеси, някои злокачествени заболявани и други.