Данни от ново проучване показват, че повече от една четвърт от заразени с COVID-19 продължават да се оплакват от персистиращи симптоми, дори след шест - осем месеца от началото на заболяването. Това е заключението от резултати, публикувани тази седмица в списание PLOS ONE, с главен автор на изследването д-р Майло Пухан, от университета в Цюрих, Швейцария.


Докато първоначалните действия бяха насочени спрямо острата фаза от инфекцията, след натрупването на данни за нарастващия брой на остатъчните симптоми за дълъг период от време, специалистите започват да обръщат повече внимание на т. нар. постковиден синдром.


Дългосрочните последици са както за физическото здраве, така и за психическото състояние. Понастоящем наричан постковиден синдром или „Long COVID“, поражда все по-голямо безпокойство за здравните системи.В проучването са включени 431 пациенти от системата за проследяване на контакти в Цюрих, Швейцария. Всички участници са имали положителен тест за SARS-CoV-2 в рамките на периода от февруари до август 2020 г. На всеки са били дадени въпросници, които да попълват, средно след приблизително 7 месеца от проявата на първите симптоми и съответно поставяне на диагнозата. Средната възраст на участниците е 47 години.


26% от участниците съобщават, че не са се възстановили напълно дори и след период от шест до осем месеца от началото на оплакванията. От тях 55% съобщават за симптоми на умора, 25% имат някаква степен на задух, а 26% развиват някаква форма на депресия.


По-висок е процентът на жените. Общо 40% от участниците съобщават за допълнителни посещения на общопрактикуващите си лекари, които са били свързани с последващи инфекцията симптоми, дори и след първоначално възстановяване.


Според авторите техните открития подчертават необходимостта от навременно планиране на ресурси и услуги за пациенти, преболедували COVID-19.


Причините за продължителния пост-COVID синдром към момента остават неизвестни. Теориите включват устойчиво имунно активиране след острата фаза, както и увреждане на нервните пътища, което се изявява по-бавно, но симптомите са продължителни.


Източник:
Dominik Menges et al, Burden of post-COVID-19 syndrome and implications for healthcare service planning: A population-based cohort study (plos.org)PLOS ONE (2021)