Юношеството е време за предизвикателства и завързване на социални контакти. Имат ли връзките между връстниците последствия върху тяхното развитие. На този въпрос отговаря екип от учени от Университета във Вирджиния, който прави проучване по темата. Резултатите от него са публикувани в списание Child Development. Те показват, че видовете партньорски взаимоотношения, които младите хора правят в средното образование, подобряват тяхното психично здраве в годините след завършване. 
 
"Качеството на приятелството по време на юношеството може директно да предскаже аспекти на дългосрочното психическо и емоционално здраве", казва д-р Рейчъл Нар,  ръководител на проучването. "Гимназистите с по-качествени приятелски взаимоотношения са подобрили здравето на психиката си с течение на времето след края на ученическите години, докато тийнейджърите, които са били популярни сред връстниците си по време на гимназията, могат да бъдат по-податливи на социално безпокойство по-късно в живота", допълва експертът по клинична психология.
 
Проучването е финансирано от Националния институт по детско здраве и личностно развитие. Резултатите на екипа са от извадка от данните на 169 юноши над 10 години (от 15 до 25-годишна възраст). Сред тях има младежи от различна раса, етнос и социално-икономически статус. 58% са кавказци, 29% афро-американци, 8 % от смесената раса, чийто среден семеен доход на месец е от 40 000 до 59 999 щатски долара. Юношите отговарят на въпроси кои са най-близките им приятели, как общуват с тях всеки ден, както и на такива за техните тревожност, социално приемане, самооценка и депресивни моменти. Близките приятели на тийнейджърите също са били включени в изследването на екипа от Вирджинския университет.
 
Младежите са посочили, че за тях по-качествените или истински приятелства са онези, при които има привързаност и всеки един може да получи подкрепа от другия. Учениците на 15-годишна възраст са определили във въпросника, че на тези години имат добри приятели. Някои ученици са посочили и, че биха прекарали известно време с най-популярните хора сред връстниците им. Изследователите установяват, че тийнейджърите, които са дали приоритет на близки приятелства на 15-годишна възраст, имат по-ниска социална тревожност, повишено чувство за самооценка и по-малко симптоми на депресия до достигането им на 25-годишна възраст. Обратно, тийнейджъри, които са били популярни сред техните връстници - имат по-високи нива на тревожност след години.
NEWS_MORE_BOX
 
Основното заключение на учените е, че силните, истински приятелства по време на юношеството спомагат за дългосрочното психично здраве. Те предполагат, че това може да се дължи на факта, че положителните преживявания с приятели спомагат за укрепването на положителните чувства на Аз-а в етапа, в който се развива неговата идентичност. Също така поддържането на близък контакт с връстниците може да насърчи човек да изпита с тях още хубави емоции за в бъдеще.