Прекарването на 11 или повече часа в седнало положение на ден увеличава риска от кратка продължителност на живота. 

 
Проучване на университета на Сидни показва, че хората, които са обездвижени в продължение на половин ден са с 40% повишен риск от фатален край в следващите 3 години, дори когато са взети предвид фактори като физическа активност и телесно тегло.
 
Експертите препоръчват да се движим повече в свободното си време и да избягваме продължителното заседяване.
 
Според резултатите физически неактивните хора, които прекарват най-много време в седнало положение, са с два пъти по-висок риск от кратка продължителност на живота, в сравнение с  активните хора. 
 
Друго проучване, проведено от британски учени, показа, че хората, които работят в офис и прекарват в седнало положение по-голямата част от деня си, са с намалена подвижност и когато не са на работа.
 
Според изследователите мъжете, чиято работа не е свързана с движение или физическо натоварване, предпочитат да прекарват свободното си време в гледане на телевизия и мързелуване, отколкото спортувайки.
 
Липсата на достатъчно движение и прекомерното натоварване на метаболизма са в основата на редица заболявания. Контролът върху тези фактори означава и профилактика на здравето, подчертават експертите.