Американски лекари постигнаха исторически успех, като излекуваха дете, родено с ХИВ – първият документиран случай на излекуване от ХИВ – нещо, което доскоро се считаше за практически невъзможно.

 

Детето, родено с вируса, сега е на две и половина години, не се нуждае от никакво по-нататъшно лечение и има напълно нормална имунна система.


 

Сензационният успех даде нов живот на надеждите за откриване на категорично лечение на ХИВ/СПИН. Лекарите не съобщават името и пола на детето, като поясняват единствено, че то е родено в щата Мисисипи. Излекуването е постигнато след интензивен курс на комбинирана антиретровирусна терапия. Новината е обявена на Конференцията за ретровируси и опортюнистични инфекции в Атланта, Джорджия.

NEWS_MORE_BOX

 

Д-р Хана Грей, която е излекувала детето в университетската болница към Медицинския център на Университета Мисисипи, пояснява, че това е първият случай на „функционално излекуване“ от ХИВ. Терминът функционално излекуване означава, че вирусът не може да бъде открит чрез стандартни тестове, но все пак е възможно да се съдържа в минимални количества в кръвта. Засега, една година без прием на никакви лекарства, пациентът не демонстрира откриваеми нива на вируса.

 

Лекарите са силно обнадеждени, че постигнатият успех ще даде шанс на милиони хора по света да се преборят с коварния вирус.

 

Огромният напредък в антивирусното лечение, освен това, доведе и до драстично понижаване на случаите на предаване на вируса от майката на плода.

 

Резултатите са потвърдени от независим изследователски екип от имунолози от Масачузетския университет и болницата Джонс Хопкинс.