Представете си, че внезапно се разболявате от Covid-19. Целият Ви живот от много време насам се върти около тази болест и въпреки че сте пазили себе си и околните, доколкото това е възможно при въздушно-капкова инфекция, коварният вирус не ви подминава. Болни сте и се чувствате зле седмица, понякога 2, и всеки ден от болестта е не само физическо изпитание, но и огромно предизвикателство за психиката ви. След това започвате да се възстановявате. Най-кошмарните симптоми – треската, кашлицата, задухът – започват да отминават. Вие спечелихте! Побеждавате животозастрашаваща болест и вече не се чудите дали този ден ще е последният ви. След още седмица – две отново ще се върнете към нормалния си живот все едно нищо не се е случвало.

 

Но седмиците минават, а вие все още не сте същите от преди, не сте дори близо. Изпитвате затруднения да извършвате задълженията си у дома или на работа, нямате енергия. Дори рутинно физическо натоварване, като пускането на прахосмукачка или разходката до магазина ви карат да се чувствате изтощени. Болят ви мускулите, боли ви цялото тяло. Забравяте, имате проблем с концентрацията, дори когато гледате телевизия, най-простите сметки ви затрудняват, мозъкът ви е като в мъгла.


 

Вашият доктор Ви поздравява – вирусът вече не може да бъде открит в тялото Ви, Вие излязохте по-силните от тази битка. Това означава, че трябва да се чувствате добре. Но Вие не се чувствате добре.

 

Не сте сами! Виждаме непрекъснати доказателства, че редица хора, които са прекарали COVID-19, продължават да усещат ефектите от това заболяване в продължение на седмици до месеци, след като са се излекували от най-лошите симптоми и усложнения“, казва д-р Сандип Лахоти, гастроентеролог в болницата Houston Methodist, който ръководи клиниката за възстановяване на COVID-19. "Все още не разбираме колко дълго тези симптоми могат да продължат да съществуват, но знаем, че много от тези хора биха се възползвали от специализирани грижи и в някои случаи редовно проследяване“.

 

Пост-Covid синдром – последици

 

Понастоящем няма ясно очертано определение за състоянието, но то най-често се определя като пост-Covid синдром, още познат като „Дълъг Covid“. Също така, последствията след Covid варират от пациент до пациент и не е постигнат консенсус относно характеризирането на възможните симптоми. Най-честите симптоми включват постоянна умора (т.нар. синдром на хроничната умора), затруднено дишане, болки в ставите и гърдите, тревожност, депресия, нарушена памет и концентрация, изтощителни главоболия, загуба на вкус и мирис, косопад и нарушения в съня. За съжаление обаче, последиците могат да бъдат и по-сериозни, като постоянна имуносупресия, както и белодробна, сърдечна и съдова фиброза, дълбока венозна тромбоза и белодробни емболии. (Фиг.1)

 Фиг. 1 Хронология на Covid-19 и Пост-Covid синдром

 Източник: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01283-z

 

Едно от усложненията на пневмонията вследствие на COVID-19 и ARDS (остър репсираторен дистрес синдром) е белодробната фиброза. Въпреки че понастоящем няма клинични данни за честотата и механизма на белодробната фиброза след COVID-19, се смята, че засяга около една трета от пациентите, хоспитализирани със SARS-COV-2. След пневмония, белият дроб е по-предразположен към развиването на фиброза. На мястото на възпалената тъкан, след това се образува фиброзна тъкан, която вече не изпълнява функциите на органа, дихателната функция на белия дроб намалява значително, пациентът има постоянен задух, има намалено снабдяване на всички органи с кислород. Напреднала фаза на фиброза води до фатален край за пациента.

 

Инфекцията с COVID-19 е ново заболяване, засягащо главно дихателната система, но също така е придружено от много извънбелодробни прояви. Болестта се проявява с широк спектър от клинични признаци и симптоми с участието и на други жизненоважни органи  като сърцето, стомашно-чревния тракт, черния дроб, централната нервна система, кръвта и бъбреците.

 

Също така, рискът от дълбока венозна тромбоза и последваща животозастрашаваща белодробна тромбоемболия сред болни от COVID-19 е висок, но варира значително в зависимост от тежестта на заболяването. Тези открития засилват необходимостта от използване на тромбопрофилактика при всички болни с COVID-19.

 

Механизмът, по който вирусът променя организма е следният:

  • Вирусът навлиза в клетките на белия дроб и ги уврежда
  • Вирусът навлиза в ендотела (вътрешната обвивка) на съдовете и ги уврежда. По този начин се натрупва оточна течност, фибрин (белтъкът, който допринася за слепването на тромбоцитите и образуването на тромби) и възпалителни клетки
  • Започват да се отлагат фибринови вещества и фибробласти (клетки на съединителната тъкан), образува се нова, заместваща тъкан, която не е функционална – процес, наречен фиброза. Колкото по-голям е този участък, толкова повече отпада функцията на съответния орган и нараства опасността за пациента

Възстановяване и профилактика при Пост-Covid синдром

 

Всички хора, независимо дали са прекарали Covid-19 или не трябва да имат достъп до информация и познание за последиците от болестта с цел да се предпазят от тях и да бъдат по-внимателни към себе си и здравето си.

 

Множество проучвания разкриват ролята на течния органичен германий (GE-132) и гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum – позната още като гъбата на безсмъртието) при възстановяване от Covid-19 и последствията от него.

 

Течният органичен германий, извлечен от гъба Рейши действа в 2 направления – профилактично действие при Covid-19 и антифиброзно действие.

 

Профилактично действие

 

Още през 1967 г. японският учен Кацухико Асаи е успял да синтезира от гъбата Рейши течен германий, който пренася кислородните атоми до клетките. Една молекула GE-132 има способността да пренася три кислородни атома до клетките и тъканите на организма. Кислородната консумация е от ключово значение – колкото повече кислород се вкарва в клетките, толкова по-бързо те се възстановяват от всякакъв тип поражения и следвъзпалителни процеси. Течният органичен германий подобрява усвояемостта на кислорода, помага при състояния, свързани с недостиг на кислород и хипоксия и действа по независим от хемоглобина механизъм.

 

В допълнение към това, течният органичен германий проявява антитромбоцитен ефект, действа съдоразширяващо, като подобрява циркулацията на кръвта, подобрява еластичността на еритроцитите (омекотява червените кръвни телца) и помага на кръвта да се движи по-лесно. Също така, действа като мощен, интелигентен имуномодулатор, при който не се наблюдава животозастрашаваща свръх реакция на имунитета (т.нар. цитокинова буря).

 

 

„Органичният течен германий увеличава   производството на гама-интерферон, активира   макрофагите, увеличава производството на естествените Т-клетки убийци, увеличава активността на T-лимфоцитите, увеличава производството на IgM и IgG антитела. Стимулира имунната ни система по един, бих казал, интелигентен начин, като същевременно ни предпазва от свръхреакция на имунитета, която може да бъде фатална. Това качество на продукта го прави предпочитан за моите пациенти. Възможността да осигурим адекватен имунен отговор, без опасност от свръх реакция, може да реши хода на протичане на заболяването.“

Д-р Бруск Халил – пулмолог, началник COVID отделение към Втора МБАЛ – София

 

Антифиброзно действие:

 

Антифиброзното действие на гъбата Рейши се изразява в:

  • Забавя времето за съсирване на кръвта;
  • Намалява ангиогенезата (разрастването на съдовете) – при тромбоза или затруднен кръвоток се разрастват колатерали (нови кръвоносни съдове), които изхранват новообразуваната съединителна тъкан;
  • Повлиява възпалителния процес;
  • Пречи на образуването на фибрин и фибробласти.