Новият пандемичен коронавирус SARS-CoV-2 води до изява на редица състояния, които засягат не само респираторната система. Това включва тромботични усложнения, свързани с патологично и опасно кръвосъсирване, дисфункция на миокарда и аритмия, остри коронарни синдроми, остро увреждане на бъбреците, стомашно-чревни симптоми, хепатоцелуларна недостатъност, хипергликемия и кетоза, неврологични разстройства, очни и дерматогологични увреждания, коментира изследоватеския екип на Доналд Ландри и Джон Билезикян от Медицинския център "Ървинг" на Колумбийския университет, САЩ.


Според изследователите много висок е показателят на пациентите, нуждаещи се от диализа – 5-10%, а неврологичните разстройства се наблюдават при една трета от пациентите. 


Чрез рецептор АСЕ2 на човешките клетки вирусът навлиза и уврежда множество тъкани извън белите дробове, в резултат на което възникват редица други увреждания, водещи до екстрапулмоналната манифестация на COVID-19. Повишеното кръвосъсирване и появата на тромби може да се разглежда като последица от дейстието на вируса върху ендоделните клетки на кръвоносните съдове. Допълнително картината на болестта се усложнява заради нарушената регулация на имунните реакции.Според изследователите все още механизмът на увреждане на сърцето не е ясен, въпреки че се приема, за това роля играе системното възпаление.
В обзора си екипът е разгледал патофизиологията на органите, която се наблюдава при ковид с идеята да се подпомогнат клиницисти и учени в разпознаването и мониторинга на целия спектър от изяви на инфекцията с SARS-CoV-2 и разработването на приоритети в изследванията и терапевтичните стратегии на болестта, става ясно от Nature Medicine.


За да се борят с усложненията при тежка форма на COVID-19 учените препоръчват използването на антикоагулантни медикаменти, стероиди за потискане на имунните реакции и възпалителните процеси.


Основните фактори, които повишават риска от фатален изход при коронавирусна инфекция бяха изведени по-рано от Оксфордския университет. В това число попадат затлъстяването, диабетът, тежката астма и други респираторни заболявания, хронични патологочни състояния на сърцето, черния дроб, неврологични и автоимунни заболявания.


Причина за фаталния изход са усложненията на фона на коронавирусната инфекция. Една от препоръките, давани към населението напоследък от учените е да се упражнява контрол на нивата на кръвната захар и на състоянието на сърдечносъдовата система, тъй като се откри връзка между нивото на кръвната глюкоза и смъртността заради ковид дори при липса на анамнеза за диабет. За рисковия фактор хипергликемията бе публикувано изследване на китайски учени в сп. Diabetologia.


Сред главните рискови фактори за фатален изход при коронавирусна инфекция остават напредналата възраст. При хората над 80 години рискът е 20 пъти по-висок, отколкото при тези във възрастовата група 50-59 години, става ясно от публикация в сп. Nature.


По-често загиват мъже, хора на преклонна възраст и живеещи сами. По-висок риск се наблюдава при хора с африкански и азиатски произход. Тези констатации принадлежат на британски изследователи, които са анализирали данните на над 17 млн. Възрастни и 10 926 смърти случаи, което се равнява на 40% от всички пациенти на Националната служба по здравеопазване на Великобритания (NHS).