Ново проучване разкрива, че приемът на популярни лекарства за високо кръвно налягане може да изложи на риск от сериозно чревно заболяване пациентите, които се лекуват с тях. Дори може да се наложи прием в болница по спешност. Рискът е най-голям при възрастни хора като причината за това все още не е напълно изяснена.

 

Рискът е свързан със самото заболяване хипертония и прилагането на определен вид лекарства, а това са калциевите блокери, ACE-инхибитори и бете-блокери. Ново проучване на Имперския колеж в Лондон разглежда трите групи лекарства като дава оценка до колко ефективни са те с оглед на страничните им ефекти. Такава информация е от голямо значение за милионите пациенти по света, които се лекуват с тях.


 

Учените откриват, че клас калциеви блокери, наречени недихидропиридинови производни могат да повишат риска от развитие на чревно заболяване, наречено дивертикулоза. Това състояние протича с появата на торбовидни разширения по стената на червата. Тези торбички могат да се спукат и да се развие инфекция, което е животозастрашаващо състояние. Според проучването около 65% от пациентите над 85 години са застрашени от дивертикулоза. Като това състояние може да се наблюдава и при по-млади пациенти. Веднъж появила се, дивертикулозата е много трудна за лечение. Обикновено се лекува симптоматично и се налага промяна в диетата. Прием на пробиотици и храни, които са богат източник на фибри.

 

В повечето случаи приемът на антихипертензивните лекарства е с голяма продължителност. Кардиолозите съветват пациентите си да продължават да следват изписаната им терапия поради сравнително доброто повлияване нивата на кръвното налягане. Нелекуваната хипертония протича с много сериозни усложнения, включително повишен риск от инфаркти и инсулти, очни заболявания и много други.

 

Редовният прием на тези групи лекарства е свързан с появата и на редица други нежелани ефекти като зачервяване, главоболие, суха, непродуктивна кашлица, риск от аритмии и т.н. Въпреки нежеланите лекарствени реакции приемът на тези основни групи антихипертензивни лекарства няма да намалее, защото те са жизненоважни за пациентите. Тук решаваща е ролята на кардиолозите, които ще преценят ползите и рисковете от прилагането на тези широко употребявани лекарства.