Оказва се, че широко прилаганото лекарство за диабет метформин има неочакван благоприятен ефект – увеличава растежа на нови неврони в мозъка. Изследването, публикувано на шести юли в Cell Stem Cell, също така заключава, че този ефект в крайна сметка повишава интелекта.

Откритието е важна стъпка напред към терапии, целящи да стимулират растежа и развитието на вече наличните в мозъка стволови клетки, вместо да внасят такива отвън, твърди главният изследовател Фреда Милър, от свързаната с Университета в Торонто детска болница. Фактът, че лекарството е толкова широко прилагано и безопасно, прави откритието още по-радостно.

По-ранни трудове на екипа на Милър показват ключовата роля на клетъчен механизъм аРКС-СВР за определяне на това къде и кога стволовите клетки се диференцират в зрели неврони. Оказва се, че преди тях, други изследователи откриват, че същият механизъм участва в метаболитните ефекти на метформина, само че в чернодробните клетки.

„Събрахме две и две“, споделя д-р Милър. „Ако метформин активира СВР механизма в черния дроб, значи може би може да направи същото и в нервните стволови клетки и да ускори мозъчното възстановяване“, предполага той.

При експеримент се намира, че приемът на метформин води не само до увеличено появяване на нови неврони, но и до по-добра пространствена ориентация.

Данни показват, че има и благоприятни когнитивни ефекти при болест на Алцхаймер. Досега се смяташе, че те се дължат на по-добър контрол на диабета. Според изследователите сега това може да се дължи и на по-добро мозъчно възстановяване.

Д-р Милър смята да установи дали метформинът има ефект за възстановяване на мозъка при поражения вследствие на травми или лъчетерапия.