Прекарани инфекции с вируси на обикновената настинка могат да помогнат на имунната система да разпознае SARS-CoV-2. Изследване публикувано в сп. Science предполага защо някои хора прекарват коронавирусната инфекция по-леко от други. 


Изследователите установяват, че имунните Т-клетки, които разпознават коронавирусите като част от вирусите, причиняващи обичайните простудни заболявания, разпознават и специфични елементи на SARS-CoV-2, включително и части от популярния вече шиповиден протеин, чрез който  патогенът прониква в клетката. 


Тази имунна памет очевидно помага в справянето с инфекцията с новия коронавирус, макар че самите учени все още не се чувстват сигурни в подобни твърдения. Все още не е е известна ролята на Т-клетките в пълнота като част от съпротивителни сили срещу патогена. Т-клетките са само една част от комплекса молекули и клетки, с които борави имунната ни система, уточняват изследователите.При предишни изследвания се откри, че при 20-50% от хората, които не са били изложени на SARS-CoV-2, Т-клетките им разпознават вируса. Тази способност е наблюдавана от изследователи в Нидерландия, Германия, Великобритания и Сингапур. Предположенията са, че това се дължи на спомената кръстосана клетъчна памет.


Във въпросното ново изследване са анализирани реакциите в кръвни проби, събирани в периода между 2015 и 2018 г., много преди появата на новия пандемичен вирус в Ухан, Китай. Т-клетките от тези проби са реагирали на повече от 100 специфични участъци на SARS-CoV-2. Т-клетките реагират на подобни участици и на четири различни коронавируси, част от причиняващите обикновената настинка.


Според проф. д-р Алесандро Сетте от Центъра за изследване на инфекциозни заболявания и ваксини, Института по имунология „Ла Джола“ и Отдела по инфекциозни заболявания и глобално обществено здраве към Калифорнийския университет, Сан Диего, САЩ, и съавтор на изследването това са много силни доказателства на молекулно ниво, че клетъчната памет разпознава сходни последователности между коронавирусите на обикновената настинка и SARS-CoV-2 и не само шиповидния протеин.


Повечето ваксини, които се разработват в момента срещу пандемичния коронавирус, са насочени към шиповидния протеин, но учените са на мнение, че включването и на други протеини във ваксината ще увеличи потенциала ѝ заради кръстосаната реактивност на Т-клетките на имунната система. Разбира се, за това са необходими още изследвания, подчертават от екипа, като обръщат внимание, че откритията им не касаят реактивността на неутрализиращите антитела. 


Неутрализиращите антитела са друга част от арсенала на имунната система в борбата с инфекциите, но други изследвания показват, че неутрализиращите антитела срещу вирусите на обикновената настинка са специфични и не показват кръстосана реактивност към SARS-CoV-2, уточняват от Live Science.