Учени от Университета на Източна Англия (UEA) и Университетската болница Джеймс Педжет стартират ново проучване, което да провери дали приемът на витамин А може да помогне на пациенти загубили своето обоняние след вирусни инфекции и включително COVID-19, да го възвърнат.

 

Липсата на обоняние е характерен симптом при COVID-19, но дори и преди появата на това заболяване, много други вируси причиняват загубата на това сетиво. Въпреки че обонянието на повечето се възвръща към нормалното след няколко седмици, при някои пациенти се наблюдават по-дългосрочни нарушения.


 

Механизмите на действие, по които вирусите засягат организма, обикновено са различни, но резултатът от тях е един и същи - нарушаване на ресничките, върху които се намират обонятелните рецептори.

 

Проф. Карл Филпот от Медицинското училище в Норич на Обединеното кралство и Университетските болници на Джеймс Педжет е водещ изследовател на проучването.

 

Предишно изследване, проведено в Германия, наблюдава потенциалната полза от действието на витамин А върху обонянието. Това проведено от екипа на UEA ще провери по какъв начин това спомага възстановяването на тъканите.

 

Национален институт за здравни изследвания (NIHR) спонсорират провеждането на това проучване.

 

Учените таят големи надежди за успеха на това излседване. Те се надяват, че един ден то би могло да помогне за подобряването на живота на милиони хора по света, които страдат от загубата на обонянието си, като успеят да възвърнат тази тяхна сетивност.

 

Изследователският екип ще работи с пациенти, загубили своята способност да усещат миризми в резултат на вирусна инфекция. Те ще направят скенер на мозъка на пациентите, преди и след третирането им с назални капки, съдържащи витамин А.

 

В интервал от 12 седмици една част от пациентите ще приемат капки съдържащи витамин А, а другата половина от тях - неактивни еквивалентни капки.

 

Направените снимки от скенера ще бъдат сравнени с такива на контролна група, които не са лекувани с капки витамин А.

 

Учените ще наблюдават мозъчната активност на изследваните лица в отговор на различни миризми, както и размера на обонятелните им луковици.

 

Възвръщането на нормалното обоняние е много важно за пълноценния начин на живот на хората и поради тази причина изследователите продължават да търсят нови методи, с които да помогнат на множество пациенти - не само на тези загубили сетивността си заради COVID-19.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/news/20210929/Could-vitamin-A-help-to-regain-your-smell-loss-after-COVID-19.aspx