При любителите на солариумите се откриват същите промени в мозъка, каквито и при пристрастените към наркотици и алкохол, сочи ново изследване.

 


Хората, които са обсебени от целта да имат целогодишен тен, могат да изпаднат в състояние на зависимост, както се случва при зависимите от наркотични средства.


 


Учените предполагат, че потребителите на солариумите, които пренебрегват рисковете за здравето си, се нуждаят от медицинска помощ, за да се откажат от метода за изкуствен тен.

 


Злокачественият меланом - най-смъртоносната форма на рак на кожата - е най-бързо развиващият се рак сред младите жени във Великобритания. Честотата му се е увеличила четирикратно за последните 30 години.

 


Смята се, че ползването на солариуми причинява 370 случая на развитие на коварното заболяване и 100 смъртни случая годишно.

 


Потребители на солариум правят две 10-минутни сесии, след това учените измерват притока на кръв към мозъка им.  

 

 

NEWS_MORE_BOX


Когато учените изследват мозъчната им дейност, откриват, че след всяко взимане на „доза тен“ се увеличава притока на кръв към определени области на мозъка.

 


По същия начин той се увеличава, когато пушач запали цигара или алкохолик пие питие.

 

 

Друго проучване показа, че над 85% от жените, използващи солариум, са наясно с риска от рак на кожата, но въпреки това продължават да се подлагат на процедури.
 

Дамите намират тена за привлекателен и искат да го имат целогодишно, което реално налага използването на солариум непрекъснато.

 


"Абсурден е фактът, че жените прибягват до тези процедури с козметична цел, въпреки че солариумът може да ускори процеса на стареене и да увеличи вероятността от появата на меланом - най-тежката форма на рак на кожата.", заявява дерматологът д-р Роналд Moy, президент на Американската академия по дерматология, организацията, провела проучването.

 

 

Обезпокоителното е, че почти половината от анкетираните в проучването, посещавали соларно студио през последната година, имат познати с рак на кожата и въпреки това продължават да се подлагат на тези процедури.