Знаете ли, че великите народи имат нещо общо в храненето си?

 

Moгъщите pимcĸи вoйни ежедневно са ĸoнcyмиpaли фepмeнтиpaл дpoб oт тpecĸa, а cĸaндинaвcĸите виĸинги cъxpaнявaли ĸaцa c рибено мacлo пpeд вpaтaтa нa ĸъщaтa cи.


 

Oщe oт дpевни времена pибeнoтo мacлo билo изпoлзвaнo зapaди cвoитe paзнooбpaзни пoлзи зa здpaвeтo. Тайната е в така популярната и масово предписвана днес полиненаситена мастна киселина Омега-3. 

 

Нормално в ежедневието си, хората приемаме повече Омега-6 и по-малко Омега-3 мастни киселини. Омега-6 мастните киселини се намират в ядките, в растителните масла, използвани при готвене и подправяне на салати у дома, докато Омега-3 мастните киселини можем да намерим най-вече в лененото и рибеното масло. Полиненаситените мастни киселини и от двете групи се превръщат в тялото в биологично активни имуногенни вещества - ейкозаноиди. Омега-3 производните ейкозаноиди намаляват възпалителните процеси в организма - тоест действат антивъзпалително, докато Омега-6 ейкозаноидите потенцират възпалението - т.е. действат противъзпалително. Казано по друг начин, Омега-3 намаляват системните възпламенителни процеси, които са основен виновник за повечето социално значими заболявания на 21-ви век.

 

Приемът на рибено масло не е задължителен за един здрав организъм, но въпреки това масово се препоръчва от лекари и други специалисти в областта на храненето. Това е така, защото сами разбирате, колко е важно да се изравни съотношението Омега-6: Омега-3 мастни киселини в диетата ни. 

 

Омега-3 мастните киселини се наричат есенциални, поради тяхната изключителна важност по отношение на редица биохимични процеси в нашето тяло и поради факта, че не можем да си ги продуцираме сами. Омега-3 мастните киселини доказано намаляват възпалението в тялото, а в това число противодействат на атеросклеротичните процеси - натрупването на шлака в кръвоносните съдове е предпоставка за инфаркти и инсулти, затова ако сте предразположени по семейна линия към съдови инциденти или имате рискови фактори за развитието им, непременно включете в менюто си повече морска риба и започнете прием на рибено масло.

 

 

 

 

За ползите от приема на есенциални мастни киселини започва да се говори, когато в началото на 20-ти век се наблюдава бум на рахит и детски паралич, особено в страни със студен климат, в които слънчевите дни са много малко. Тези болести са били голяма рядкост в районите, в които се консумира много риба – особено морска. Рибеното масло стимулира синтеза на витамин D, който се произвежда от нашия организъм в оптимални количества, когато прекарваме достатъчно време на слънце. Когато слънчевите лъчи са рядкост липсата на витамин D се проявява под формата на слаба костна и имунна система, непълноценна мозъчна дейност, суха и възпалена кожа, високо кръвно налягане, отслабено зрение и др.

 

Рибеното масло се отразява чудесно на спортистите и хората, подложени на тежки физически натоварвания, тъй като Омега-3 мастните киселини участват в изграждането и развитието както на костната система, така и на мускулатурата. Освен това Омега-3 регулира метаболизма и редуцира излишните телесни мазнини, а това е особено важно за повечето спортисти.

 

Рибеното масло е ключов суплемент и за оптималната мозъчна функция. Всъщност, Омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи на мембраните и клетъчните структури. За да изпълняват качествено своята функция, нашите нервни клетки също се нуждаят от тези киселини. Множество проучвания показват, че рибеното масло подобрява паметта. 

 

Рибеното масло се извлича от тлъсти риби, като скумрия, есетра, сьомга, пъстърва и риба тон. Напоследък все повече се говори за произхода на Омега-3, имайки предвид масовото замърсяване на рибите с живак и други токсини. Именно затова препоръката е да се избира рибено масло от по-малки риби, като аншоа, например. Поради своята кратка продължителност на живота, по-дребните рибки съдържат малко живак и са безопасни за консумация и съответно извлеченото от тях рибено масло е най- чисто. 

 

Затова рибеното масло ЕКОТОНУС ОМЕГА 3 се извлича от естествено вирееща аншоа. Неговата чистота и всички, изброени дотук ползи, го правят ценна добавка в храненето на съвременния човек, който иска да живее в добро здраве и разположение на духа.

 

 

 

За автора:

 

Д-р Райна Стоянова специализира ендокринология и болести на обмяната и е асистент в катедрата по Клинична фармакология и терапия, част е от консултативния съвет на фондация "За храната". Консултира и изгражда хранителни режими и след генетично изследване NutriGen. Участва в различни проекти, свързани със здравословното и балансирано хранене в страната, обучения и семинари на различни тематики, свързани с храненето. Научните и интереси са свързани най-вече с храненето при различни заболявания, хранене при спортисти, микробиома, чернодробните заболявания и метаболитния синдром.


Член е на Българското дружество по Хранене и диететика, Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (BULSPEN), Българското дружество по ендокринология, Европейската асоциация по кардиология (ESC), Европейската лига по ревматизъм (EULAR), Международната асоциация по затлъстяване (TOS), Международната асоциация по спортно хранене (ISSN), Българската фитнес асоциация (BFS).