Колагенът е основен структурен белтък в състава на съединителната тъкан при животните и човека. Открива се в най-големи количества в кожата, костите, хрущялите и сухожилията. Подложен на висока температура и в присъствието на вода, колагенът се трансформира в продукт, който означаваме като желатин. Неразтворим е във вода и точно той придава желеобразната структура на студените животински бульони.

 

Желатинът се разгражда лесно в храносмилателния тракт до съставните му аминокиселини, коитo организмът ползва за собствено производство на колаген за заздравяване на костите, ставите и хрущялите. Това е причина колагенът да се препоръчва за прием от хора с хронични болки в ставите, предизвикани от износвяне на хрущяла.


 

Добре е обаче да се знае, че не всяка форма на колагена е еднакво ефективна за справяне с този тип здравословни проблеми и за облекчаване на болките в ставите.

 

Вследствие на редица проучвания за особеностите на колагена в различните му форми учените са разработили методи за обработването му до вид, в който той носи максимално бързо облекчение на болката в ставите. Чрез преработване на колагена и желатина със специални ензими може да се постигне трансформирането му в т.нар. колаген хидролизат. Той се състои от къси полипептидни вериги, които се усвояват и преминават в кръвообращението директно, без да се разграждат до съставните им аминокиселини. Така те достигат много бързо до ставите и хрущялите и се натрупват в тях, помагайки за бързо облекчаване на болковия синдром.

 

Колаген хидролизатът се счита за най-подходящата форма, под която може да се приема колаген за лечение на хронични болки в ставите в различни зони на тялото.

 

Данни в подкрепа на това схващане са получени от редица клинични проучвания. Доказано е, че приемът на колаген хидролизат помага за овладяване на болката в ставите при различни здравословни проблеми, включително при хора с износен хрущял, при диагностицирани с остеоартрит и др. Проучванията показват, че колкото по-сериозни са болковите оплаквания, толкова по-позитивен е ефектът от приема на колаген хидролизат.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Единствен недостатък в случая е, че няма достатъчно данни за дългосрочния ефект от приема на колаген хидролизат за пълно елиминиране на болките в ставите. Досегашните проучвания сочат, че той е достатъчно ефективен за бързо и краткосрочно овладяване на болката, но с времето ефектът му може да отслабне и да стане съизмерим с този на другите форми, под които може да се приема колагенът. Освен за справяне с болките в ставите колаген хидролизат може да се приема и за подобряване вида и еластичността на кожата, както и за укрепване на лесно чупливи нокти.

 

С приема на колаген не бива да се прекалява, защото във високи дози той може да провокира храносмилателни проблеми.