Учени от Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур са открили механизъм, който води до напреднала форма на мастна чернодробна болест - и се оказва, че добавките с витамин B12 и фолиева киселина могат да обърнат този процес.

 

Изследването е публикувано в Journal of Hepatology.Тези открития биха могли да помогнат на пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване - общ термин за редица чернодробни заболявания, засягащи пациенти, които консумират малко или не консумират алкохол.

 

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване включва натрупване на мазнини в черния дроб и е водеща причина за чернодробни трансплантации в световен мащаб.

 

Високото му разпространение се дължи на връзката му с диабета и затлъстяването - два основни проблема за общественото здраве в индустриализираните страни.

 

Когато състоянието прогресира до възпаление и образуване на белези, то е известно като неалкохолен стеатохепатит.

 

Докато отлагането на мазнини в черния дроб е обратимо в ранните етапи, прогресирането му до неалкохолен стеатохепатит причинява чернодробна дисфункция, цироза и увеличава риска от рак на черния дроб.

 

Понастоящем няма фармакологично лечение на неалкохолния стеатохепатит, тъй като учените не са установили механизмите на заболяването.

 

Въпреки че е известно, че неалкохолният стеатохепатит е свързан с повишени кръвни нива на аминокиселина, наречена хомоцистеин, досега не е било известно какво е нейното значение за развитие на заболяването.

 

Учените са потвърдили връзката между хомоцистеина и прогресията на неалкохолния стеатохепатит в предклинични модели и хора.

 

Те също така са установили, че когато нивата на хомоцистеин се повишават в черния дроб, аминокиселината се свързва с различни чернодробни протеини.

 

Така тя променя тяхната структура и възпрепятства тяхното функциониране.

 

По-специално, когато хомоцистеинът се прикрепи към протеин, наречен синтаксин 17, той възпрепятства протеина да изпълнява ролята си в транспорта и смилането на мазнини - известен като автофагия, основен клетъчен процес, чрез който клетките премахват неправилно формирани протеини или увредени органели в метаболизма на мастните киселини, митохондриалния метаболизъм и предотвратяването на процесите на възпаление.

 

Това индуцира развитието и прогресирането на мастния черен дроб до неалкохолен стеатохепатит.
 
Изследователите са установили, че допълването на диетата в предклиничните модели с витамин В12 и фолиева киселина повишава нивата на синтаксин 17 в черния дроб и възстановява ролята му в автофагията.

 

Витамин В12 и фолиевата киселина забавят прогресията на неалкохолния стеатохепатит и предотвратяват възпалението и фиброзата на черния дроб.

 

Откритията предполагат, че приемът на витамин B12 и фолиева киселина може да се използва за предотвратяване и/или забавяне на прогресията на неалкохолен стеатохепатит.

 

Серумните и чернодробните нива на хомоцистеин могат да служат като биомаркер за тежестта на NASH.

 

Хомоцистеинът може да повлияе по подобен начин на други чернодробни протеини.

 

Потенциалът за употреба на витамин В12 и фолиева киселина, които имат висок профил на безопасност, като терапия от първа линия за превенция и лечение на неалкохолен стеатохепатит може да доведе по-ефективно справяне със заболяването.

 

В момента единственото лечение за пациенти с краен стадий на чернодробно заболяване е трансплантацията.

 

Приемът на витамин В12 и фолиева киселина е достъпен подход, който може потенциално да спре или да предотврати увреждането на черния дроб.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.jhep.2022.06.033