Някои пациенти със сериозни белодробни инфекции, свързани с COVID-19, се лекуват с дексаметазон - синтетичен хормон с противовъзпалително и имуносупресивно действие.

 

Но проучване на изследователи от Университета в Калгари показва, че това лечение е наистина ефективно само при пациенти от мъжки пол, при жените изглежда, че ефектите му са слаби или дори нулеви. Откритие, което може да има важни последици за лечение на тежки случаи на COVID-19.


 

Дексаметазонът се използва от няколко години за лечение на различни възпалителни и автоимунни заболявания, засягащи кръвта или костния мозък, бъбречни проблеми, множествена склероза и тежки алергии.

 

Този стероиден хормон също се използва за намаляване на риска от мозъчен и белодробен оток и се използва в някои капки за очи, назални спрейове и капки за уши.

 

Стероидите бяха първите лекарства, считани за ефективни в началото на пандемията от COVID-19. Те обаче успяват само умерено да намалят броя на смъртните случаи и изследователите не разбират напълно начина им на действие.

 

Намаляване на броя на смъртните случаи, но само при мъжете

За да се разработи ефективно лечение, става необходимо да се разбере напълно как имунната система реагира на инфекция със SARS-CoV-2.

 

По-специално, е важно да се определи защо някои хора се разболяват сериозно и заболяването протича в по-тежки форми, докато други развиват малко симптоми и защо някои лекарства - особено стероидите - действат много добре, но не при всички пациенти.

 

Д-р Джеф Биернаски и д-р Брайън Ип са разгледали въпроса. Двамата специалисти и техните сътрудници се стремят да разберат по-добре ползите от лечението и механизмите на действие на стероидите при инфекция със SARS-CoV-2.

 

В същото време те са се опитали да определят причините, поради които клиничното проследяване на приложението на стероиди при пациенти с COVID-19 е било ефективно само при някои мъже, но не при жени.

 

Когато д-р Ип претърсва медицинската база данни eCRITICAL, изброявайки, наред с други неща, всички постъпили в интензивно отделение по време на пандемията – той установява, че въвеждането на лечение с дексаметазон в провинция Алберта е намалило броя на смъртните случаи при мъжете, но няма ефект върху женското население.

 

Това е значително притеснително откритие, пояснява той в изявление.

 

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Medicine.

 

Към продължението - Полът на пациента има значение за ефективността на лечението на COVID-19. Продължение | Puls.bg

 

Източници:

www.science-et-vie.com

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01576-3
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2021436#author_affiliations