Изследвания доказаха, че мъжете са по-склонни да развият тежка инфекция от коронавируса, отколкото жените. Според учените в основата на това различие може да са залегнали множесто механизми, в ключително и половите хормони. 


Преди време излезе изследване, при което се констарира, че при мъжете се наблюдава по-голямо наличие на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2), който се намира на мембраната на клетки в белите дробове, артериите, сърцето, бъбреците и червата. Въпросният ензим обаче се използва от някои коронавируси, конкретно новия SARS-CoV-2, като „входна врата“ за проникването му в човешката клетка.


Оказва се, че единственото предимство на жените пред мъжете по отношение на новия коронавирус не е само по-малкото количество на въпросния протеин в тъканите на представителите от силния пол.При съвместно проучване на учени от Харвардския университет и Католическия университет „Св. Мария“ в Перу се намира, че женските полови хормони могат да попречат на коронавируса да навлезе в клетката1.


По-рано екипът отбелязва, че гликозилирането на АСЕ2 повишава инфекциозността на SARS-CoV-2.


При лабораторни изследвания учените намират, че естрогените значително отслабват „хващането“ на вируса към АСЕ2, което и блокира навлизането му в клетката на гостоприемника. Това се получава заради въздействието на естогените върху гликаните, заобикалящи АСЕ2. Естрогените намаляват гликозирането на АСЕ2 и така шиповидния S-протеин няма къде да се захване.


Тези резултати дават светлина за предполагаемия механизъм, по който женските полови хормони могат да осигуряват защита от развитие на тежка коронавирусна инфекция.


Молекулярни изследвания доказват, че тестостеронът, който е мъжкият полов хормон, регулира експресията на АСЕ2 и в крайна сметка улеснява навлизането на вируса, използвайки ACE2, в клетката. Това е и една от причините за по-голямата склонност на мъжете към тежки инфекции.


Допълнително, учените установяват, че различията в хранителния режим, също имат значение. В Япония и Корея хората – предимно жените - консумират традиционно храни, богати на фитоестрогени, които вероятно също благоприятстват за устойчивостта на клетката при проникването на коронавируса. 

 

Източник:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.07.29.227249v1.full