Близо половината от възрастните над 40 години може да имат скрито сърдечносъдово заболяване, констатират изследователи от Университета на Копенхаген, Дания. При проучването си те установяват, че при тези с неоткрита обструктивна коронарна болест на сърцето рискът от инфаркт е осем пъти по-висок.

 

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за летатилет в глобален мащаб. По данни на Световната здравна организация през 2019 г. около 17,9 млн. души са починали от сърдечносъдови заболявания, като при 85% от тях това се дължи на инсулт и инфаркт. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ на всеки 40 секунди някой в страната получава инфаркт.


 

Фамилната анамнеза е един от непроменимите фактори за повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, както и наличието на други хронични заболявания като диабет, но останалите са променливи и подлежат на контрол. Такива са тютюнопушенето, хипертонията, високият холестерол и затлъстяването.

 

Коронарната болест на сърцето, наричана още коронарна атеросклероза, е най-често срещаната причина за инфаркт. Заболяването настъпва, когато плаки от холестеролни отлагания се натрупват в коронарните артерии и ги стесняват, което затруднява придвижването на кръвта. Когато кръвта няма възможност да стигне до сърцето, се стига до сърдечен удар. Симптоми на коронарна болест на сърцето са болка в гърдите, недостиг на въздух, световъртеж, гадене и киселини. 


„Преди да се появят симптоми на коронарната атеросклероза могат да минат години“, споделя д-р Клаус Кофоед, доцент в катедрата по клинична медицина в Университета на Копенхаген. Д-р Кофоед провежда проучването, за да провери как се определя риска от сърдечно заболяване при хора, които нямат проявени симптоми. Според него изучаването на коронарната атеросклероза е съществено важно за медицината заради факта, че тя е най-често срещаният причинител на инфаркт.


В проучването си д-р Кофоед събира 9500 доброволци над 40-годишна възраст без симптоми на сърдечно заболяване. На всеки един включил се се прави компютърна томографска ангиография за наличие на коронарна атеросклероза. Анаризът на данните показва, че при 46% от участниците има наличие на заболяването. При 10% от тях атерсклерозата има обструктивен характер и съответно е наличен повишен риск от инфаркт.


„Използването на компютърна ангиография като превантивна мярка ще ни позволи да установим дали наистина има наличие на коронарна болест, което е въпрос, на който сегашините правила за медицинска практика не може да даде категоричен отговор.“, казва по повод проучването д-р Ригвед Тадвалкар, кардиолог в здравния център "Провидънс Сейнт Джон" в Санта Моника, Калифорния. „Това проучване ще ни помогне да създадем подходящи превантивни мерки, за да може хората, които се считат за застрашени да имат по-добър шанс да се предпазят от сърдечен удар.“ допълва той пред медии.
 

Референции:

Subclinical Coronary Atherosclerosis and Risk for Myocardial Infarction in a Danish Cohort: A Prospective Observational Cohort Study: Annals of Internal Medicine: Vol 0, No 0 - www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-3027