Близо 500 000 българи на възраст между 20 и 79 години страдат от диабет, но половината дори не подозират за заболяването си. В същото време половината ни сънародници не са се изследвали за завишени нива на кръвната захар никога през живота си.

 

Това сочат данните от национално проучване сред населението у нас, проведено по инициатива на фармацевтичната компания Sanofi през септември 2015 г.


 

Все пак хората у нас припознават диабета като обществено значимо заболяване.  Като първи симптоми на заболяването анкетираните посочват силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Специалистите напомнят обаче, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна.

 

Според около 70% от запитаните граждани основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието.

 

Проучването показва и основните митове свързани с диабета, пациентите с диабет и тяхното лечение. Така например 70 на сто от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот. Това е напълно погрешно схващане, защото правилното лечение и управление на болестта позволява на пациентите да живеят пълноценно.

 

Едни от най-разпространените митове, които показва изследването са свързани с инсулиновата терапия. 61% от анкетираните заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата. В хода на заболяването обаче настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия контрол и да се избегнат усложненията.

 

Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните се притесняват да признаят заболяването си.

 

В битката срещу коварното заболяване днес стартира ежегодната информационна кампания „Открито за диабета”, която се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и Асоциация „Диабет тип 2“.

Всяка година кампанията има различен фокус, но крайната цел е една – информираност на хората, превенция и ранна диагностика, правилно лечение на диабета.

NEWS_MORE_BOX

 

Според специалистите в българското общество съществуват много митове и страхове за заболяването и лечението му.

 

„Те трябва да бъдат оборени, за да се предотвратят усложнения и да започне правилно и навременно лечение на диабета. Затова и мотото на тазгодишната информационна кампания е „Нека не живеем  на тъмно“, сподели Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

 

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми, се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет.

 

При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.

 

Другите симптоми могат да включват непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над  387 млн. души -  т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет. Статистиката показва също, че през 2014 г. от болестта е умирал по един човек на всеки 7 секунди.