Намираме се в периода на т.нар. „горещници“ и живакът в термометрите скача все по-вече. Да, лято е и няма нищо по- хубаво от топлото лято, но за някои хора жегите могат да са доста неприятни. 
 
По време на горещините много хора страдат от прекомерно задържане на вода и подуване. Особено при хората, които работят в офис и на стол, ефектът на гравитацията си казва думата и подуването се концентрира главно в краката – стъпалата, глезените и прасците. Има ли обаче как да намалим подуването и дори да се предпазим?
 

Причините

Подуването на краката се нарича периферен оток. Този тип леко и безболезнено подуване е изключително разпространен. 

 
При топло време отокът настъпва, тъй като топлината кара кръвоносните съдове да се разширяват, особено ако седим на стол или дълго време сме прави. В резултат на това се задържат и течности. 
 

Рискови фактори


Периферните отоци са често срещани и обикновено създават повече неудобства, отколкото могат да бъдат квалифицирани като сериозно състояние.
 
Някои хора като по-възрастните, бременните жени, жените в цикъл, както и тези с наднормено тегло, са по-склонни към задържане на вода в организма. При тях е добре да се взимат предпазни мерки, за да се предотврати подуването по време на горещините. 
 

Предотвратяване на подуването

За да избегнем подуването е най-добре да избягваме топлината, колкото е възможно. Поддържането на тялото охладено ще намали разширяването на съдовете (вазодилатацията) в краката и по-този начин ще се избегне задържането на течности.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Също толкова важно е и да се избягват продължителното седене или стоене. Неподвижността причинява огромно задържане на вода в стъпалата, глезените и прасците. 
 
Ако все пак ви се налага да сте дълго време седнали или прави, опитвайте се да си взимате кратки почивки за разходка или разтягане. Освен това, добре е да намалите приема на сол. Това може да помогна за поддържането на здравословен баланс в организма.
 

Облекчаване

Подуването на краката може да бъде облекчено и в домашни условия. Достатъчно е само да повдигнем краката си например на леглото или дивана. Обливането с по-студена вода също е от полза. 
 

Кога е редно да се потърси лекарска помощ?

Добре е да се знае, че подуването на краката може да е признак на по-сериозно състояние. Лекарска помощ е добре да се потърси тогава, когато подуването е комбинирано с висока телесна температура, по-рядко уриниране или анамнеза за чернодробно заболяване.
 
Бременните жени е препоръчително да говорят с лекаря си, ако подуването се появява. 
 
В допълнение, следва да се потърси медицинска помощ, ако общоприетите методи за намаляване на подуването не помагат или, ако са съпътствани от задух или болка в гърдите.