Консумирането на големи количества плодов сок може да повиши риска от рак. Това показва проучване, което установява връзка между редовния прием на всички видове подсладени напитки и вероятността от развитие на заболяването. Захарните напитки като кола, лимонада, енергийни напитки и други са свързани със затлъстяването, което е причина за рак.

 

Данните са събрани чрез продължително проучване, проведено във Франция, и включва 101 257 здрави французи, като 79% от тях са жени. Участващите са попълвали диетични въпросници относно приема на около 3 300 храни и напитки, като те са проследявани за 9 години. През това време са диагностицирани близо 2 200 случая на рак като 693 от тях са на рак на гърдата. Изследователите открили, че увеличението на консумацията на 100 мл подсладена напитка е свързана с 18% по-голям риск от рак и с 22% по-голяма вероятност от получаване на рак на гърдата.


 

Главен изследовател на проучването е д-р Матилде Тувиер от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания – National Institute for Health and Medical Research (INSERM). Авторите на изследването твърдят, че ако се намали приемът на подсладените напитки, както и консумирането на чиста захар, може сериозно да се понижи рискът от рак. Въпреки това, те са наясно, че трудно може да се ограничи приемът им. Поради това те казват, че ако се консумират подсладени напитки от време на време, не е много голям проблем, но ако се пият всеки ден, дори по малко, то това може да повиши драстично риска от редица заболявания.


Според Агенциите за обществено здраве плодовите сокове не са чак толкова вредни, колкото газираните подсладени напитки, тъй като някои от тях съдържат витамини и дори фибри.


Д-р Греъм Уилър от Центъра за изследване на рака в Университетския колеж в Лондон заяви, че проучването е наистина голямо и добре проектирано, но въпреки че има доказателства за връзката между консумацията на подсладени напитки и риска от развитие на рак на гърдата, това не е установено за рак на дебелото черво и този на простатата. Поради това са необходими по-нататъшни изследвания, за да се установи дали напитките, които съдържат захар, могат да причинят и други видове рак.