Вече настъпи зимният сезон, а с него се задава и съпътстващите грипни вируси. Вместо да останем в леглото за няколко дни и да дадем време на организма да се пребори, водени от желание да не прекъсваме всекидневния си ритъм, предпочитаме да прибегнем до самолечение, а то може да ни изиграе лоша шега. Особено, ако е свързано с употреба на антибиотици, които не са средство за борба с грипните вируси.


Защо антибиотиците са неефективни при лечение на грип

Основната причина е, че те са създадени да се борят с бактерии. А грипът се причинява от вируси и на практика няма как да се повлияе от антибиотични средства. Подобен тип медикаменти могат да се използват едва в случай на усложнение и развита вторично бактериална инфекция на фона на отслабения организъм, те не се приемат в началото при заболяване на грип.


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

„Антибиотиците не са средство срещу вирусни заболявания, защото те се използват само при бактериални инфекции”, подчертава д-р Диана Попова, специалист по "Уши, нос, гърло" в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" и председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология в София.

 

Специалистът посочва още, че антибиотик може да се приеме при бактериална инфекция, която обаче се доказва едва след взимане на секрет за изследване.


Как да изберем подходящ продукт

Във всеки случай тръгнем ли на борба с грипните вируси, добре е да я водим разумно. В аптеките вече се предлага цял „океан” от продукти за лечение на грип, което от една страна ни дава многообразна възможност за терапия, но от друга затруднява избора ни. Хубавата новина е, че на българския пазар вече е достъпен популярната в цял свят марка при простуда и грип ВИКС с трите си най-известни продукта. 


При симптоми на простуда и грип, съчетани с кашлица

Първият от тях е Викс Антигрип Комплекс, топла напитка, която ефективно облекчава симптомите на простуда и грип. Той е един от малкото продукти на българския пазар, който повлиява 6 симптома, включително и  кашлицата. Викс Антигрип Комплекс е добре да се взема още при първите симптоми на грипа. Подходящ за възрастни и деца над 12 години, а оптималната доза е едно саше на всеки 4 - 6 часа, но не повече от 4 сашета на денонощие. Проучване гласи, че 90% от случаите на настинка и грип се засягат както горните, така и долните дихателни пътища, което е и най-честата причина за възникване на усложнения. Ето защо ВиксАнти Грип Комплекс е добър избор, облекчава 6 симптома и подпомага прочистването на дихателните пътища. 
 

При нужда от продукт с максимална силна действие при симптоми на простуда и грип

Срещу най-често срещаните 5 симптома на грип, а именно повишена температура, главоболие, болки в тялото, болки в гърлото и запушен нос успешно може да ни помогне Викс Анти Грип Макс, с максимална сила на действие. Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца над 15 години.

 

Срещу запушен нос

Викс Синекс Алое и Евкалипт облекчава запушения нос.

Много често хремата и запушения нос са част от симптомите, които изпитваме  при грип и нарушават дишането ни. Тогава може да се доверите на Викс Синекс Алое и Евкалипт - спрей за нос, който бързо и продължително отпушва носа и носи чувство на свежест и облекчение. Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца над 6 години.