По-високите хора са с по-малък риск от диабет тип 2, установи проучване, проведено в Германия. Според резултатите му за всеки допълнителни 10 см височина има 41% по-нисък риск от диабет тип 2 при мъжете и 33% при жените. 

 

Открито е, че мъжете, които страдат от затлъстяване са с 36% по-малък риск от диабет тип 2, а жените – с 30% по-малка вероятност за всяка допълнителна 10 см височина.


 

Проучването е проведено от учени от Германския център за изследване на диабета и Германския институт за хранене. В него се участвали 27 548 участници, като от тях 16 644 са жени на възраст между 35 и 65 години, а 10 904 са мъже на възраст от 40 до 65 години. 


Счита се, че това не е първото изследване, което проучва връзката между височината и диабета. Изследвана е също връзката между по-ниския ръст и повишения риск от сърдечносъдови заболявания. За разлика от предишни изследвания, новото проучване обаче изследва не само връзката между височината и диабет тип 2, но и разглежда 2 фактора: дължина на краката и височина на седене. Екипът на това изследване установи, че при мъжете се наблюдава силна връзка между по-малката дължина на краката и по-ниския риск от диабет тип 2. При жените обаче, освен дължината на краката, височината на торса също допринася за този ефект. 


На база тези данни изследователите твърдят, че най-вероятната причина за твърденията, че по-високите хора са с по-малка вероятност да развият диабет тип 2, е по-малкото натрупване на мазнини в черния дроб и кръвта. При жените обаче не само мазнините оказват ефект. При тях оказват влияние и адипонектин и С-реактивен протеин.

 

Адипонектинът е хормон, който влияе върху контрола на кръвната захар, а С-реактивният протеин представлява белтък, който се произвежда в черния дроб и се освобождава при наличието на възпалителен процес.

 

Накрая, изследователите казват, че освен височината, трябва да се разглежда и кардиометаболичния профил, за да се установи какъв е рискът от диабет. Поради това те съветват лекарите по-често да го наблюдават при хора с по-нисък ръст.