Мъжете, които имат по-къс безимен пръст в сравнение с показалеца, са с по-големи шансове да се възстановят от рак на простатата.

Причината до голяма степен се дължи на по-ниските нива на тестостерон при тях, обясняват специалисти.

По време на вътреутробното развитие тестостеронът влияе на дължината на пръстите, и при мъжете, и при жените, но засега само при мъжете тези нива илюстрират индивидуални особености. Съотношението между дължината на показалеца и безимения пръст зависи от него – колкото по-високо е това ниво, толкова по-къс е показалецът в сравнение с безимения.


Тестостеронът е полов хормон, за който има данни, че при високи нива стимулира растежа на раковите клетки.

В проучване взимат участие 142 доброволци. Те са разделени в две групи в зависимост от дължината на безимения пръст.

Резултатите показват, че участниците с по-къс безимен пръст спрямо показалеца реагират по-добре на медикаментите, предписвани при диагностициран рак на простатата или доброкачествени образувания.

Въпреки че участниците в проучването не са имали рак, те са били с уголемена простата или доброкачествена хиперплазия на жлезата - често срещани при мъжете над 50-годишна възраст. Когато простатата се уголемява, блокира отделянето на урина.

Проучването е публикувано в British Journal of Urology.

Ракът на простатата е третата по честота причина за фатален изход от рак при мъжете от всички възрасти и на водещо място при тях след 75 години. Под 40-годишна възраст заболяването се среща сравнително рядко.