Незаменимите (есенциални) аминокиселини съставляват група от девет аминокиселини, които не могат да се синтезират в организма, затова трябва да бъдат набавяни чрез храната.


Триптофан

Триптофанът е една от най-известните аминокиселинни добавки и основна съставка в хранителните добавки, които повишават енергията и настроението. Причината триптофанът да е толкова популярен се дължи на ролята му на прекурсор (вещество, което предхожда образуването на друго вещество) на серотонина. Триптофанът също е предшественик (прекурсор) на мелатонина, някои ензими и структурни протеини. Ниските нива на триптофан може би са частично отговорни за появата на мигрена.В последни проучвания, посветени върху произведения в червата серотонин и кръвно-мозъчната бариера, ролята на триптофанът се смята за много значима. Той се използва за успешно лечение на депресивни състояния при менопауза; облекчаване на симптомите при деца с диагноза синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, намаляване на тревожността и облекчаване на симптомите на синдрома на неспокойните крака.


Валин

Валин, левцин и изолевцин образуват група от аминокиселини с разклонена верига - разклонена молекулна структура (BCAA), които имат различна структура от другите аминокиселини и често се продават заедно като хранителна добавка. Това е една от незаменимите аминокиселини, които веганите и вегетарианците най-лесно могат да си набавят и се намира в достатъчни количества в зеленолистни зеленчуци и боб.


Валинът играе множество положителни роли в човешкото тяло. Ефектът му върху нервната система има успокоителен ефект при стрес и подобрява качеството на съня. Валинът също може да подобри когнитивната функция на мозъка. Той помага за всички видове възстановяване, както и при растежа на мускулната тъкан и поради това често се използва от спортисти, които се нуждаят от издръжливост. Показан за намаляване на апетита, той също е съставка в много добавки за отслабване.


Неесенциални аминокиселини

В тялото се произвеждат 12 заменими (неесенциални) аминокиселини. Човешкият организъм е в състояние да синтезира аланин, аргинин, аспарагин, аспартат, цистеин, глутамат, глутамин, глицин, пролин, серин, таурин и тирозин.

 

Вроденият дефицит на заменими аминокиселини и техните катализиращи ензими може да причини нарушения, причинени от генетични разтройства, водещи до неспособност за образуването на определени протеини. Примерно, дефицитът на глутатион синтетаза, дори в присъствието на изобилие от заменими аминокиселини, причинява оксидативен стрес, прогресиращи неврологични нарушения, хемолитична анемия и метаболитна ацидоза.


Условно незаменими аминокиселини

Има шест аминокиселини, които са условно незаменими при човека. Това означава, че при определени условия способността на човешкото тяло да ги произвежда е ограничена. Тези условия не се отнасят до генетични разстройства или заболявания, а до естествени, временни физиологични състояния, като например при бебета, родени преждевременно, или екстремни състояния на стрес.


Шестте условно незаменими аминокиселини са аргинин, цистеин, глицин, глутамин, пролин и тирозин. Понякога аргининът е включен в списъците с незаменими аминокиселини, тъй като организмът на недоносените бебета не може да го синтезира.


Библиография:
Hou Y, Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids
Reeds PJ. Dispensable and indispensable amino acids for humans