Липсата на средства и недобре работещите здравни системи подкопават напредъка в борбата с маларията и могат да застрашат усилията за постигане на глобално съгласувани цели към евентуалното изкореняване на болестта. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО). 
 
Според публикувания годишен доклад на организацията за смъртността от малария, постигането на устойчивост и липсата на достатъчно средства за контрол над заболяването се превръщат в сериозен проблем. 
 
Въпреки рязкото увеличение на глобалните инвестиции за борба с малария в периода между 2000-2010 г., оттогава финансирането остава на същото ниво, като през 2015 г. средствата възлизат на 2,9 млрд. долара – почти колкото и през 2010 г..
 
И докато смъртните случаи от болестта са спаднали драстично през последните 15 години, най-бедните страни не могат да се похвалят със същото и се справят най-зле в борбата със заболяването. 
 
От 2000 г. насам, смъртността от малария в Африка се е понижила с цели 65%, изтъкват от СЗО.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Субсахарска Африка носи непропорционално висок дял от световната маларийна тежест и миналата година там са регистрирани 90% от случаите на малария и 92 на сто от смъртните случаи, причинени от болестта. 
 
„Все още на всеки 2 минути от малария умира по 1 дете, а в същото време средствата за борба с болестта са в застой“, коментира Ричард Сибълскис, координатор на стратегията за борба с маларията в СЗО.
 
Световните здравни специалисти са на мнение, че за поддържане на напредъка в борбата срещу маларията са необходими 3,8 млрд. долара за 2016 г., като повишавайки се всяка година, до 2020 г. те да достигнат 6,4 млрд.