Пациентите с множествена склероза, които се лекуват с Rituximab и имат по-висок брой на B-клетки в кръвта, имат по-добри резултати след ваксинация. Това е установено от изследователи на Университета на Упсала.

 

При 9 от 10 от пациентите, чиито стойности на B-клетките са на и над 40 микролитра имат защитни нива на антитела, докато тези, при които броят е по-малък показват по-лоши резултати.


 

В Швеция Rituximab е медикаментът, който най-често се използва при множествена склероза. Въпреки това той намира приложение и при много други заболявания.

 

Rituximab се прилага под формата на капка веднъж или два пъти годишно за мултиплена склероза. Това лекарствено вещество е от голяма полза за забавянето на прогресията на заболяването.

 

Този терапевтичен подход е причина за унищожаването на много от В-клетките в тялото, които са важна част за имунната система, въпреки че те също допринасят за болестния процес при множествената склероза.

 

В резултат на това понижаване на част от клетките на имунната система, значително се повишава риска за и по време на различни инфекциозни заболявания, като например COVID-19.

 

По-ниските нива на B-клетките също затрудняват образуването на защитни антитела срещу вируси и бактерии, което е в основната на ваксинацията. В този случай това се отнася за S-протеина при вируса SARS-CoV-19.

 

Проведен е анализ, включващ 67 души с множествена склероза, сред които 60 са на терапия с Rituximab, а останалите 7 са включени на такова лечение след ваксинация срещу COVID-19.

 

Изледователите проверяват нивата на B-клетките и на антителата за SARS-CoV-2 преди и след ваксинация чрез кръвни проби.

 

Пациентите са ваксинирани с две дози от продукта на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19.

 

Според получените резултати след изследванията, нивата на В-клетките значително варират между отделните пациенти.

 

При тези, чиято терапия с Rituximab е по-дълготрайна, толкова повече време е необходимо на техните В-клетки да се възстановят. За някои от пациентите този период на възстановяване е над една година.

 

Пациентите, които реагират най-добре на ваксината и образуват достатъчно високи нива на антитела, имат средно 51 В-клетки на микролитър преди ваксинация. Средната стойност сред тези с недостатъчно високи нива е 22 В-клетки на микролитър.

 

Проучването е публикувано в сп. JAMA Network Open.

 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2792178