По-дългите и по-чести процедури на хемодиализа могат да намалят фаталния изход при бъбречна недостатъчност и да подобрят качеството на живот, сочи ново проучване, публикувано в онлайн изданието на Journal of the American Society of Nephrology.

Изследователите са на мнение, че увеличеният им брой не предизвиква усложнения и рискове за здравето, а тъкмо обратното. Те са на мнение, че по-честите процедури в началото на болестта могат да намалят нуждата от диализатор след време, докато се намери подходящ донор на бъбрек.

За целта на проучването участие взимат 1 873 души с нарушения във функцията на бъбреците, подложени на ежедневна диализа в домашни условия и 9 365 души, подложени на диализа три пъти седмично в специален център за хемодиализа.

Резултатите показват, че при пациентите на ежедневна хемодиализа се открива 13% по-малък риск от фатален изход вследствие на болестта.

В друго подобно проучваните изследователите откриват, че по-честите хемодиализи могат да помогнат за намаляване нивата на фосфор в кръвния поток за период от 12 месеца. Това от своя страна намалява и нуждата от приема на специални медикаменти, регулиращи фосфорните нива.

Изследователите се надяват проучването да покаже на хората с бъбречни проблеми, че диализата не означава спиране на ежедневните дейности и нормалния начин на живот.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Хемодиализата е процедура, при която кръвта на болния се филтрира и "пречиства" от отпадните азотсъдържащи вещества, ненужната вода и соли. Чрез хемодиализата също така се регулира артериалното кръвно налягане и се балансират електролитите (калий, натрий, хлор, фосфор и калций).

В България около 3000 пациенти са на хемодиализа, като има тенденция това число да нарасне с течение на времето.