Учени, публикуваха резултатите си от проучване върху нова генерация медицински средства, които стимулират по-бързото зарастване на различни видове рани.


Хирургичните интервенции в Съединените американските щати увеличават значително своята честота през последните години. Но с нарастването на тази честота, респективно се увеличава и броят на пациентите със следоперативни усложнения (например насложнена бактериална инфекция).

 


В някои случаи раните хронифицират. Типичен пример са кожните язви при диабетици – които като входна врата за патогенните причинители създават подходящи условия за инфектиране на засегнатите участъци. В някои от случаите се налага дори ампутация на пръсти или крайник.


Според световната статистика на всеки 30 секунди хронична и незаздравяваща язва при диабетик става причина за ампутация. Тези факти налагат и търсенето на иновативни методи за лечение и профилактика.


Изолираната от учените молекула е наречена TrAPs и представлява разтежен фактор, който стимулира структурните елементи на кожата за по-бързо осъществяване процесите на възстановяване на тъканта.


Екипът от учени целят разработването на молекула, която да ускори възстановителния процес на нарушената тъкан чрез протеини, съдържащи се в тъканта – растежни фактори, които подпомагат тъканната регенерация.


Лабораторните тестове показват, че взаимодействието между клетките на увредената тъкан, колагеновите нишки и новосинтезираната молекула (TrAPs) води до активиране на растежни фактори, които тригерират оздравителния процес в тъканта. Като главен позитив на лечението се посочва възстановяването на тъканите по абсолютно естествени механизми.


Друго важно предимство на синтезираната молекула е, че може да се използва за различни видове тъкани – от костни счупвания до кожни рани, увреда на миокардната тъкан, включително и нерви.


Оглавяващият екипа д-р Бен Алмкуист (преподавател към Кралския колеж в Лондон) описва, че такъв тип динамичен и „интелигентно-работещ“ метод за по-бързо възстанвяване е полезен във всяка фаза на оздравителния процес.


Заключението на изследователите е, че новата технология позволява едно фино дирижиране на възстановяването на наранената тъкан, чрез стимулация на клетките за взаиморабота и по-бързо заздравяване на увредените тъкани.


Технологията позволява активно въздействие върху тъканите, които участват в оздравителния процес.